Ukrajina sa zbližuje s Európou

Zelensky a Leyen - zdroj foto: EC
Zdroj foto: EC

Ukrajina sa dlhodobo usiluje o členstvo v EÚ a NATO. Na užšiu spoluprácu s týmito dvomi inštitúciami nedávno vyzval aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Partnerstvo Ukrajiny s Európou potvrdil summit s EÚ v Kyjeve.

Jednou z tém, ktoré si NATO osvojilo po roku 1990, je aj energetická bezpečnosť. Tá bola aj jednou z tém summitu EÚ a Ukrajiny. Podľa predsedkyne Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej hľadá EÚ spôsoby, ako zaistiť, že Ukrajina bude mať túto zimu stabilné dodávky plynu a nebude ponechaná napospas možnému zníženiu dodávok z Ruska. Jednou z možností je podľa šéfky EK spätný tok plynu na Ukrajinu cez Slovensko. Premiér Eduard Heger tento návrh podporil. Slovensko je pripravené stať sa súčasťou riešenia únie a energetická bezpečnosť Ukrajiny je kľúčová, uviedol Heger.

Únia s Ukrajinou uzavrela tri dohody týkajúce sa leteckej dopravy a pristúpenia k vedeckým a kultúrnym programom. Predmetopm rokovaní bolo aj zriadenie vojenskej výcvikovej misie na Ukrajine a kybernetická bezpečnosť. To sú témy, na ktorých má eminentný záujem aj NATO.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska