Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

Zdroj foto: MoD
Zdroj foto: MoD

Britská armáda chystá novú brigádu, ktorú v budúcnosti vyšle do Estónska na posilnenie východného krídla NATO. Brigáda bude mať vo výzbroji aj nové tanky Challenger 3, na ktorých vývoji sa ešte len pracuje.

Londýn ohlásil tento záväzok na nedávnom stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. Už teraz má britská armáda v Estónsku obrnenú jednotku, ktorá je od roku 2017 pripojená k 1. pechotnej brigáde estónskych obranných síl.

Nová brigáda pred nasadením na budúci rok najprv prejde sériou cvičení v Británii. Musí si tiež počkať na výzbroj. Tanky Challenger 3 získajú počiatočnú operačnú spôsobilosť v roku 2025. Doplnia ich samohybné húfnice Archer dodávané zo Švédska, ktoré britská armáda už preberá do výzbroje. V roku 2025 získajú počiatočnú operačnú spôsobilosť aj kolesové bojové vozidlá Boxer a pásové Ajax, ktoré bude mať nová brigáda tiež.

Britská armáda by mala mať 148 tankov Challenger 3, ktoré nevzniknú ako úplné novinky. Využijú podvozky existujúcich tankov Challenger 2, ktoré dostanú nové veže s novým kanónom kalibru 120 mm s hladkou hlavňou. Briti doteraz používali tankové kanóny s hlavňou s vývrtom. Nová výzbroj umožní používať širšiu paletu munície. Zatiaľ nie je známe, koľko tankov Challenger 3 Británia do Pobaltia vyšle.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo