Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

Zdroj foto: USMC
Zdroj foto: USMC

V rámci najnovšieho balíčka vojenskej pomoci v hodnote 245 miliónov dolárov dodá Austrália Ukrajine aj 49 tankov M1A1 Abrams. Potvrdila to austrálska vláda.

Šéf austrálskeho rezortu obrany Pat Conroy sa tento štvrtok a piatok zúčastní na stretnutí ministrov obrany NATO v Bruseli. Tam bude informovať svojho rezortného kolegu z Ukrajiny o obsahu tohto balíčka vojenskej pomoci.

„Stojíme plece pri pleci s Ukrajinou v ich boji proti nelegálnej ruskej invázii. Tieto tanky poskytnú ukrajinským ozbrojeným silám viac palebnej sily a mobility, a doplnia podporu poskytnutú Ukrajine našimi partnermi. Austrália je neoblomná v podpore Ukrajiny,“ vyhlásil minister Conroy v Londýne, kde sa zastavil cestou fo Bruselu.

Austrália kúpila 59 tankov M1A1 Abrams v roku 2006. Nikdy ich nenasadila v boji a teraz ich chce nahradiť 75 kusmi novšej verzie M1A2 Abrams. Prvé z nich už nedávno dostala. Desať tankov staršej verzie si nechá na výcvik svojich tankistov pri prechode na nové stroje. Zvyšných 49 pošle Ukrajine.

Čo sa týka moderných západných tankov, je to doteraz najväčšia jednorazová pomoc pre Kyjev. Ukrajinské ozbrojené sily dostali od západných spojencov 104 tankov Leopard 2, tie ale po menších častiach dodalo spolu deväť krajín. Británia dodala 14 tankov Challenger 2 a Spojené štáty poskytli 31 tankov Abrams.

Austrálske Abramsy nemajú pancier z ochudobneného uránu. Ten USA nedodávajú žiadnym spojencom a používajú ho len vo svojich tankoch. V strojoch určených na export je vrstva ochudobneného uránu v pancieri nahradená iným kovom.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska