Novým šéfom NATO sa stal Mark Rutte

Zdroj foto: Fínsky úrad vlády
Zdroj foto: Fínsky úrad vlády

Novým generálnym tajomníkom NATO sa dnes stal holandský expremiér Mark Rutte. Vo funkcii nahradil Jensa Stoltenberga, ktorý Severoatlantickú alianciu viedol 10 rokov.

Funkčné obdobie generálneho tajomníka je zvyčajne štvorročné, no možno ho predĺžiť, čo sa v prípade Rutteho predchodcu stalo opakovane. Stoltenberg pri odchode povedal, že jeho nástupca vďaka svojmu dlhoročnému pôsobeniu na poste holandského premiéra vie, ako dosahovať kompromisy, a že sa mu to v NATO zíde.

Rutte za svoje priority označil pomoc Ukrajine, posilňovanie transatlantických vzťahov a zvyšovanie výdavkov na obranu. „Musíme zabezpečiť, aby Ukrajina zvíťazila ako zvrchovaná a demokratická krajina,“ povedal nový šéf NATO.

Podpora Ukrajiny je podľa neho dôležitá aj pre bezpečnosť celej Európy. Náklady na túto podporu sú totiž oveľa nižšie v porovnaní s tým, aké by boli v prípade Putinovho víťazstva. Kriticky sa vyjadril o Číne, ktorá pomáha Rusku vo vojne. Vyhlásil, že to bude mať dosah na povesť a záujmy Pekingu.

Rutte bol premiérom Holandska 14 rokov (2010 až 2024) a viedol štyri vlády. Jeho jediným oponentom pri kandidatúre na najvyšší post v NATO bol rumunský prezident Klaus Iohannis, ten sa však v júni tohto roku vzdal.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska