Britská armáda prezbrojuje na zahraničnú techniku

Zdroj foto: MOD UK
Zdroj foto: MOD UK

Británia rozbehla rozsiahlu modernizáciu svojich pozemných, vzdušných i námorných síl. Nová technika, ktorú dostáva pozemná armáda, pritom nesie výraznú zahraničnú stopu.

Aj na vývoji nového tanku Challenger 3 sa podieľa nemecký Rgeinmetall. Ten dodáva najmä kanón a muníciu. Challenger 3 pritom nevzniká ako úplná novinka. Podvozok sa použije z existujúcich tankov Challenger 2, nová je iba veža. Celkovo chce takto britská armáda získať 148 tankov.

Doplnia ich pásové bojové vozidlá Ajax (na snímke), ktoré tiež nie sú čisto britské. Vznikli z vozidiel ASCOD, ktoré vyrába General Dynamics pre Španielsko a Rakúsko. Ďalšia technika je už čisto zahraničná. Británia sa napríklad tento rok rozhodla pre nemecké osemkolesové obrnené vozidlá Boxer. Zatiaľ objednala 346 transportérov, 212 veliteľských a 65 zdravotníckych vozidiel Boxer.

Briti však chcú potenciál Boxerov využiť na maximum a objednali si vývoj viacerých špecializovaných vozidiel na tejto platforme. Prvým z nich je samohybný mínomet kalibru 120 mm. Ten dodala fínska firma Patria. Mínomet má kadenciu 10 rán za minútu, dostrel 10 km a môže strieľať aj počas jazdy.

V kategórii ľahších vozidiel sa Británia obrátila na tureckú firmu Nurol Makina. Tá minulý týždeň otvorila nový závod na britskej pôde. Bude v ňom vyrábať dva typy vozidiel. Dragon vznikol z tureckého typu Ejder Yalçın, má 12 ton a pohon 4×4. Briti ich plánujú kúpiť 1600 a nahradia nimi staršie vozidlá kategórie MRAP – Ridgeback, Mastiff a Wolfhound.

Naproti tomu NMS-L 4×4 je novým vozidlom, ktoré turecká firma vyvinula pre britské potreby. Ide o ľahšiu kategóriu do 10 ton. Má obrnenú kabínu pre 5 osôb a otvorenú úložnú plochu v zadnej časti. Na ceste je schopný dosiahnuť rýchlosť 150 km/h.

Zo zahraničia je aj najnovšia britská samohybná húfnica. Konkrétne ide o švédsky stroj Archer. Prvé kusy dorazili na ostrovy vlani v októbri a teraz sa dve batérie zúčastnili na prvom ostrom cvičení. Archer je však len dočasné riešenie, ktoré Británia narýchlo objednala ao náhradu za húfnice AS90 dodané na Ukrajinu. Definitívnu novú húfnicu si Briti ešte len vyberú.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska