Jens Stoltenberg sa lúči vo funkcii šéfa NATO

Zdroj foto: US Department of State
Zdroj foto: US Department of State

Jens Stoltenberg mal rozlúčkový prejav vo funkcii generálneho tajomníka NATO. Po desiatich rokoch ho 1. októbra vystrieda bývalý holandský premiér Mark Rutte.

Stoltenberg bol v rokoch 2005 až 2013 nórskym premiérom. Šéfom NATO sa stal v októbri 2014. Funkčné obdobie je štvorročné, no možno ho predĺžiť. Stoltenbergovi najprv pridali ďalší štvorročný termín a vo funkcii mal skončiť v roku 2022. Z dôvodu ruskej invázie na Ukrajinu mu však termín postupne predĺžili ešte dvakrát o jeden rok.

Za 10 rokov vo vedení Aliancie zažil viaceré premeny. Na oboch stranách Aliancie napríklad zaznievali hlasy, že Európa i Amerika by si mali ísť každý svojou cestou. „Európa a Amerika sú však silnejšie a bezpečnejšie, keď sú spolu,“ vyhlásil Stoltenberg.

„Význam NATO bol počas môjho mandátu spochybňovaný. Alianciu označovali za rozdelenú či zastaranú, hovorili, že je v stave mozgovej smrti, no realita je taká, že NATO je jednotnejšie a silnejšie ako kedykoľvek predtým,“ povedal odchádzajúci generálny tajomník. Práve z dôvodu ruskej agresie sa NATO rozrástlo o Švédsko a Fínsko.

Stoltenberg ale varoval, že pre ruskú hrozbu nebude stačiť súčasný cieľ vojenských výdavkov. Ten je stanovený na dve percentá HDP, no viaceré krajiny ho stále nespĺňajú. Naopak, krajiny, ktoré sú v blízkosti Ruska, ho už prekračujú.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska