Východná hranica NATO sa opevňuje

Nemecké tanky Leopard 2A5. Zdroj foto: Bundeswehr
Nemecké tanky Leopard 2A5. Zdroj foto: Bundeswehr

Litva začala budovať opevnenia na hranici s Ruskom. Tvoria ich prekážky proti tankom i proti pechote. Ide o súčasť projektu Pobaltskej obrannej línie.

Zároveň vo vojenskom výcvikovom priestore Rūdninkai položili základný kameň mestečka pre 10-tisíc ľudí. To sa stane domovom nemeckej ťažkej brigády trvalo vyslanej do Pobaltia. Rūdninkai sa nachádza neďaleko hraníc s Bieloruskom a na tamojšej základni bude umiestnených 4-tisíc nemeckých vojakov. Zvyšných 6-tisíc ľudí budú tvoriť civilní zamestnanci a rodinní príslušníci vojakov. Ďalších tisíc nemeckých vojakov bude pôsobiť na iných miestach krajiny.

Základňu Rūdninkai dokončia v priebehu troch rokov. Bude na nej umiestnená aj nemecká ťažká technika vrátane tankov, ktoré Litva zatiaľ vo výzbroji nemá. Tento rok sa však litovská vláda rozhodla kúpiť stroje Leopard 2A8. Nákup zatiaľ nie je dotiahnutý a počet tankov i dátum ich dodania teda nie sú známe. V médiách sa však objavila informácia, že Litva kúpi 54 obrnencov.

O ochranu svojich hraníc má záujem aj Fínsko, jeden z najnovších členov NATO. Rokuje preto s viacerými spojeneckými krajinami o umiestnení ich vojsk na svojom území. Ide napríklad o Švédsko a Nórsko.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska