Španielsko modernizuje svoje systémy Patriot, kúpi pre ne najnovšie rakety

Zdroj foto: USAF
Zdroj foto: USAF

Španielsko podpísalo dohodu s USA o nákupe najnovšej verzie protivzdušného systému Patriot od firmy Lockheed Martin. Stane sa tak šestnástou partnerskou krajinou, ktorá bude používať vylepšené rakety PAC-3 MSE. Odhadovaná hodnota španielskej objednávky je 2,8 miliardy dolárov.

Španielsko plánuje jednak modernizovať svoje tri batérie Patriotov a doplniť ich novým vybavením. To by malo tvoriť 24 odpaľovacích kontajnerov M903, štyri radary AN/MPQ-65 a 51 rakiet PAC-3 MSE. Popri nich plánuje španielska armáda naďalej používať aj staršie rakety PAC-2 v modernizovanej verzii GEM-T. Najnovší kontrakt s USA zahŕňa aj ďalšie súvisiace vybavenie, logistickú podporu, technickú pomoc a výcvik obsluhy.

Kombinácia rakiet PAC-2 a novších PAC-3 je výhodná a používa ju pri svojich batériách Patriotov napríklad aj Nemecko. Staršie strely PAC-2 majú totiž lepší dosah (viac ako 160 km) proti lietadlám a strely PAC-3 sú zas optimalizované na boj proti balistickým raketám a hypersonickým strelám. Na tento účel majú rakety PAC-3 aktívne radarové navádzanie a 180 malých trysiek okolo tela rakety. Tieto trysky zvyšujú manévrovacie schopnosti strely. Cieľ totiž ničí vlastnou kinetickou energiou pri priamom zásahu. V minulosti sa totiž ukázalo, že črepiny po výbuchu hlavice v prípade PAC-2 síce zničia lietadlo, ale balistickú raketu nevychýlia z dráhy.

PAC-3 MSE má rovnaké radarové zameriavanie a manévrovacie schopnosti, ale vylepšené výkony. Kým PAC-3 má dosah proti balistickým raketám 20 km do výšky a 40 km do diaľky, verzia MSE je schopná ničiť balistické rakety do výšky 36 km a do vzdialenosti 60 km. Zlepšili sa aj schopnosti proti lietadlám. Tie dokáže PAC-3 MSE ničiť do vzdialenosti 120 km oproti 80 km v prípade základnej verzie PAC-3.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska