Proces vstupu Ukrajiny do NATO sa zjednoduší

Zdroj foto: NATO
Zdroj foto: NATO

Budúcnosť Ukrajiny je v NATO. Vo vyhlásení sa na tom zhodli lídri členských krajín Severoatlantickej aliancie na summite vo Vilniuse. Zjednodušili proces jej vstupu, no nestanovili presný časový harmonogram, kedy sa tak stane. To vyvolalo zmiešané reakcie Kyjeva.

Lídri NATO sa zhodli na odstránení Akčného plánu členstva, čo bol predstupeň k členstvu samotnému. Prijímací proces Ukrajiny sa tak z dvoch krokov skráti na jeden. Akčný plán členstva zahŕňa rôzne podmienky v politickej a vojenskej oblasti a tie už podľa dokumentu prijatého na summite Kyjev prekonal. V minulosti trvalo splnenie Akčného plánu členstva niektorým krajinám aj viac ako 10 rokov.

Presný čas vstupu pre Ukrajinu však NATO nestanovilo. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg uviedol, že sa tak stane, keď s tým členské krajiny budú súhlasiť a budú splnené všetky stanovené podmienky. Tou najdôležitejšou je skončenie bojov. Spojenci sa pre to snažia urobiť čo najviac. Viaceré krajiny an summite oznámili rozsiahle balíky vojenskej pomoci. Koalícia 11 krajín sa zapojí do výcviku ukrajinských pilotov na stíhačky F-16, ktorý sa začne v auguste v tréningovom centre v Rumunsku. Vznikne nová Rada NATO – Ukrajina, ktorá bude mať prvé zasadnutie už zajtra a Ukrajina na ňom bude vystupovať ako rovnocenný partner.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo Vilniuse vyhlásil, že jeho krajina si zaslúži byť v NATO: V Aliancii bude Ukrajina bezpečnejšia a zároveň bude NATO s Ukrajinou silnejšie, uviedol.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska