Rusko zaútočilo raketami na bytovku v Ľvove

Zdroj foto: Russian Defense Ministry Press Service
Zdroj foto: Russian Defense Ministry Press Service

Cieľom ruského útoku sa v noci na dnes stalo mesto Ľvov na západe Ukrajiny. O život prišlo päť obyvateľov a ďalších 32 bolo zranených. Je to ďalšie potvrdenie toho, že pod ruským útokom sa nachádza celé územie Ukrajiny a nikde nie je bezpečne. Pomýlení podporovatelia ruského agresora totiž často tvrdia, že sa bojuje len na východe Ukrajiny a väčšina územia štátu je tak bezpečná na prijatie utečencov.

Ruské lode vystrelili z Čierneho mora desať rakiet Kalibr. Sedem sa podarilo zostreliť, no tri prenikli ukrajinskou obranou. Jedna z nich zasiahla panelák v Ľvove, poničila strechu a horné podlažie. Podľa miestnych úradov zahynulo päť ľudí. Siedmich sa podarilo vytiahnuť z trosiek živých. Panujú obavy, že zavalené by mohli byť ďalšie obete. Poškodených bolo 60 bytov a 50 áut zaparkovaných na ulici.

Ľvov síce leží ďaleko od frontovej línie, ale cieľom útokov je pomerne často. Naposledy bol ostreľovaný minulý mesiac. Útoky z diaľky na mestá sú jedinou reakciou, akou je Rusko schopné reagovať na neúspechy na fronte. Ukrajinské ozbrojené sily pomaly, ale isto postupujú aj na juhu v Záporožskej oblasti aj na juhovýchode pri Bachmute. Tam raketami HIMARS zničili dva veľké sklady v Makiivke – jeden s muníciou a jeden s palivom. To vytvorilo problémy so zásobovaním ruských vojsk pri Bachmute a umožnilo úspešný ukrajinský útok na silno opevnenú dedinu Kliščiivka južne od mesta.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska