Ďalšia vojenská pomoc pre Ukrajinu

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

USA pokračujú vo vojenskej podpore Ukrajiny, ktorá sa bráni proti ruskej agresii. Najnovší balík pomoci za pol miliardy dolárov obsahuje presne tie veci, ktoré Kyjev teraz potrebuje najviac – prostriedky protivzdušnej obrany, delostrelectvo a rakety a tiež obrnené vozidlá a odmínovacie zariadenia.

Súčasťou balíka je munícia pre systémy PVO Patriot, ktoré Ukrajina potrebuje na obranu svojich miest a prenosné protilietadlové rakety Stinger, ktoré zas treba na fronte. Tam treba aj delostreleckú muníciu kalibru 155 mm a 105 mm a strely pre raketomety HIMARS.

Významnou súčasťou je vybavenie na odmínovanie a demoličná munícia pre odstraňovanie prekážok. Vojaci na fronte dostanú aj protitankové systémy Javelin, TOW a AT-4 a muníciu k nim. Spojené štáty pošlú aj 30 pásových bojových vozidiel pechoty Bradley a 25 osemkolesových vozidiel Stryker.

Bradley sa už na fronte objavili a viacero ich bolo zničených, takže najnovšia dodávka poslúži sčasti aj na doplnenie strát. Strykery však ešte neboli nasadené v boji a Ukrajina si ich spolu so švédskymi vozidlami CV90, nemeckými Marder a britskými tankami Challenger šetrí na hlavný nápor.

Zoznam najnovšej pomoci ďalej pokračuje navádzanou muníciou pre lietadlá a raketami HARM proti radarom. Ukrajina dostane aj ručné zbrane spolu s 22 miliónmi nábojov, prístroje na nočné videnie a ďalšie poľné vybavenie.

Objavili sa tiež správy, že USA sú blízko k dodaniu rakiet ATACMS. Tie sa tiež odpaľujú z raketometov HIMARS, ale majú kaliber 610 mm a dolet 300 km. Bežné rakety pre HIMARS majú kaliber 227 mm a dolet maximálne 80 km.

Ukrajina tiež rokuje s Poľskom o dodávkach nórskych rakiet NSM (Naval Strike Missile). Tie majú dosah viac ako 200 km a primárne sú určené na boj proti lodiam. Sú však schopné ničiť aj pozemné ciele. Poľsko ich používa na ochranu svojho pobrežia.

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams