Na Slovensku bude veľké cvičenie, chystajú sa presuny techniky

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Od 22. mája a následne počas júna sa na Slovensku uskutočnia viaceré plánované a riadne schválené cestné a železničné presuny vojenskej techniky. Upozornilo na to Ministerstvo obrany SR.

Pôjde o presuny Ozbrojených síl SR, ale aj zahraničných spojeneckých vojsk „Presuny súvisia s cvičením slovenských ozbrojených síl a tiež s pravidelnými a naplánovanými rotáciami v rámci Mnohonárodnej bojovej skupiny NATO v SR,“ uviedol rezort obrany.

Ministerstvo vysvetlilo, že ide o bežnú obmenu personálu a techniky v rámci harmonogramu jednotlivých kontingentov. Súbežne, ale nezávisle od rotácií sa uskutoční aj veľké previerkoví cvičenie OS SR Alertex. Zapojí sa doň 10 000 vojakov a zamestnancov všetkých útvarov ozbrojených síl s pridelenou technikou. Cieľom cvičenia je najmä preveriť činnosť celých ozbrojených síl pri uvádzaní do vyšších stupňov bojovej pohotovosti. Zároveň si vojaci preveria plnenie úloh v reakcii na rôzne formy hybridných hrozieb.

Ozbrojené sily SR apelujú na občanov, aby sa vzhľadom na plánované cestné presuny zdržali šírenia rôznych nepravdivých informácií. Cvičenie je dlhodobo plánované a nemá súvis s ruskou agresiou na Ukrajine.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska