Zelenskyj vo Fínsku, výbuchy nad Kremľom

Zdroj foto: Ostorozhno Novosti
Zdroj foto: Ostorozhno Novosti

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj dnes prišiel na vopred neohlásenú návštevu Fínska. Zúčastnil sa tam na summite severských krajín. Tie v spoločnom vyhlásení uviedli, že podporujú snahu Ukrajiny stať sa členom Európskej únie a NATO, a budú Kyjevu poskytovať politickú, finančnú, humanitárnu a vojenskú podporu tak dlho, ako to bude potrebné.

Ukrajina a severské krajiny sa zhodli na potrebe ďalších sankcií proti Rusku. Dánska premiérka Mette Frederiksen povedala, že Kyjev potrebuje podporu teraz a nie niekedy v budúcnosti.

Zelenskyj pricestoval do Helsínk v čase, keď sa čoraz viac hovorí o pripravovanej ukrajinskej protiofenzíve. Na tú sa Ukrajinci pripravujú útokmi na ruskú logistiku. Dnes ráno dron zapálil sklad paliva v ruskom meste Tamaň tesne pri Kerčskom moste na Krym. Je to už druhý takýto útok v krátkom čase. Pri tom prvom zhorela polovica skladu paliva Čiernomorskej flotily v prístave Sevastopoľ na okupovanom Kryme. Zároveň sa dnes objavila informácia o výbuchoch na najmenej dvoch ruských vojenských letiskách – jednom v Brjanskej oblasti v Rusku a druhom v okupovanej Doneckej oblasti.

Ruská strana, naopak, ostreľovala Cherson, kde zasiahla viacero civilných cieľov a zabila 21 ľudí. Ďalších 40 bolo zranených. Rusi zasiahli nákupné centrum, železničnú stanicu aj skupinu energetikov, ktorí opravovali poškodenú elektrickú sieť. Ukrajina vyhlásila v Chersone uzáveru a od piatka do pondelka nebude možné mesto opustiť. Môže to súvisieť s policajnou operáciou, ktorej cieľom je nájsť ľudí navádzajúcich ruskú paľbu, alebo aj s chystanou protiofenzívou. Prekročenie rieky Dneper pri Chersone je totiž jedným z jej možných smerov. Ďalším je útok v Záporožskej oblasti s cieľom preťať ruský pozemný koridor na Krym a dostať sa k Azovskému moru. Do úvahy pripadá aj útok na Doneckú oblasť, napríklad pri Bachmute, alebo na Luhanskú oblasť na línii Svatove – Kreminna. Možná je kombinácia dvoch smerov útokov.

V noci zároveň došlo k zničeniu dvoch dronov nad Kremľom. Jeden z nich dopadol na strechu budovy a zapálil ju. Ruská strana tvrdí, že išlo o pokus o atentát na Putina. Zelenskyj však počas návštevy Fínska poprel, že by Ukrajina útočila dronmi na Kremeľ. Podľa ukrajinskej strany môže ísť o ruskú provokáciu, ktorej cieľom môže byť napríklad ospravedlnenie zrušenia alebo obmedzenia vojenskej prehliadky 9. mája.

Nemecké médiá uviedli, že Zelenskyj by mal po Fínsku navštíviť aj Nemecko. Toto prezradenie plánov však Kyjev pohnevalo a pohrozil, že návštevu Nemecka možno zruší. Namiesto toho sa objavila informácia, že ukrajinský prezident sa chce dlhšie zdržať vo Fínsku, no napokon ešte večer odcestoval do Holandska. To je ďalšia z vecí, ktoré zneisťujú ruskú obranu – Ukrajina by asi nezaútočila, keď je jej prezident v zahraničí, ale na druhej strane možno chce práve tým prekvapiť.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo