Ukrajina získa 100 poľských Rosomakov

Zdroj foto: US Navy / ISAF
Zdroj foto: US Navy / ISAF

Ukrajina si objednala 100 poľských osemkolesových bojových vozidiel pechoty Rosomak. Oznámil to poľský premiér Mateusz Morawiecki s tým, že výroba týchto strojov by sa mohla zdvojnásobiť zo 100 na 200 ročne.

KTO Rosomak je upravenou licenčnou verziou fínskych vozidiel Patria. Poľsko má zároveň určité možnosti ponúkať ich aj na export. V minulosti malo o ne záujem aj Slovensko, 40 kusov kúpili Spojené arabské emiráty. Najväčším odberateľom sú však poľské ozbrojené sily, ktoré ich kúpili bezmála tisíc.

Základné bojové vozidlo pechoty nesie vežu s kanónom kalibru 30 mm a 7,62 mm guľometom. Najnovšie verzie nesú aj rakety Spike. Vozidlo má trojčlennú posádku a prepraví ďalších osem vojakov. Maximálna rýchlosť prekračuje 100 km/h na ceste a dojazd je 800 km.

Poľsko používa ešte celý rad ďalších verzií – obrnené transportéry s rôznou výzbrojou, prieskumné či sanitné vozidlá, veliteľské stroje či samohybný mínomet. V prípade Ukrajiny sa však hovorí len o bojovom vozidle pechoty. To má za sebou ostré nasadenie v Afganistane, kde boli Rosomaky vybavené prídavným pancierom, ktorý odolal aj zásahom RPG-7. Stroj kladie dôraz na ochranu posádky. Pri výbuchu míny dochádzalo bežne k odtrhnutiu kolesa, no posádke sa nič nestalo. Je známy prípad, kedy boli odtrhnuté dve predné kolesá na jednej strane, no Rosomak sa vlastnými silami vrátil na základňu. Jeden poľský vojak zahynul pri incidente, kedy sa vozidlo po výbuchu silnej míny prevrátilo a on bol práve do pol tela vysunutý von z poklopu na veži.

Za stroje pre Ukrajinu dostane poľský výrobca zaplatené z fondov, ktoré Ukrajina dostala od USA a tiež z peňazí, ktoré Poľsko získalo od Európskej únie.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo