Naď si na Ukrajine pozrel naše Zuzany

Zdroj foto. MO SR
Zdroj foto. MO SR

Premiér Eduard Heger a minister obrany Jaroslav Naď v piatok navštívili Ukrajinu. Kým premiér rokoval s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským aj o ruských hybridných hrozbách, minister Naď sa so svojím rezortným kolegom zaoberal spoločnou výrobou munície a navštívil aj ukrajinských vojakov, ktorí proti okupantom bojujú so slovenskými húfnicami Zuzana 2.

Minister Naď potvrdil, že z ôsmich dodaných samohybných húfnic bola zatiaľ v boji zničená len jedna. Slovenská delegácia získala poznatky o slovenskom produkte z priameho nasadenia od vojakov, ktorí húfnice obsluhujú, od vojenského velenia a od ukrajinského ministra obrany Oleksija Reznikova. Tieto cenné poznatky vie slovenská strana zapracovať do ďalšej výroby. „Potrebujeme spätnú väzbu o technike, ktorú vyrábame, aby sme všetky poznatky z reálneho nasadenia pretavili do ďalších kusov. KONŠTRUKTA – Defence vyrába kvalitný produkt, ktorý Ukrajinci oceňujú,“ uviedol slovenský minister obrany.

Naď sa s Reznikovom rozprával aj o možnom vzniku spoločného závodu na výrobu delostreleckej munície. Náš minister už predtým vyhlásil, že Slovensko plánuje zvýšiť výrobu 155 mm granátov päťnásobne.

Podľa premiéra Hegera Ukrajinci ponúkli Slovensku pomoc v boji s ruskými dezinformáciami, ktoré zaplavujú sociálne médiá. „Majú skúsenosti aj metódy, ktoré sú nám ochotní poskytnúť,“ povedal predseda vlády, ktorý sa o kremeľskej propagande na Slovensku rozprával počas rokovaní s prezidentom Zelenským.

Heger dodal, že ukrajinský prezident ďakoval Slovensku za dodávky stíhacích lietadiel MiG-29. „Povedal, že už dnes zachraňujú životy civilistov,“ uviedol po návrate z Kyjeva. Štyri letuschopné MiG-y, ktoré zo Slovenska preleteli 23. marca, sú podľa posledných informácií nasadené pri obrane Charkovskej oblasti. Ďalšie stíhačky sme v neletuschopnom stave presunuli na Ukrajinu po cestných komunikáciách.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska