Odmínovacie systémy v akcii na Ukrajine

Zdroj foto: Twitter
Zdroj foto: Twitter

Na Ukrajine sú v akcii aj slovenské odmínovacie systémy Božena. Náš sused nedávno dostal podobné vozidlá aj z Chorvátska. Z ukrajinskej zeme totiž treba odstrániť milióny kusov mín a nevybuchnutej munície.

Slovenská vláda schválila poskytnutie humanitárnej pomoci pre Ukrajinu ešte pred ruskou inváziou vo februári minulého roka. Jej súčasťou vtedy boli aj dva systémy Božena 5. Ide o diaľkovo ovládané odmínovacie vozidlo s hmotnosťou 12 ton. Odmínovanie vykonáva rotujúcim valcom s reťazami. Pri práci sa pohybuje rýchlosťou 4 až 9 km/h a zanecháva za sebou odmínovaný pás so šírkou 2,6 m.

V decembri minulého roka navštívila skupina slovenských ministrov Ukrajinu. V Kyjeve rokovali so svojimi ukrajinskými partnermi o ďalšej konkrétnej pomoci. Jej súčasťou vtedy boli ďalšie odmínovacie komplety Božena v hodnote 1,8 milióna eur. Nedávno sa objavili zábery týchto strojov pri čistení mínových polí v Charkovskej oblasti.

Zamínované oblasti za sebou zanechala aj ruská armáda po novembrovom ústupe z Chersonu. Tento región teraz obdržal dva mechanizované systémy DOK-ING MV-4 a MV-10 chorvátskej výroby. Tie dokážu denne odmínovať 4000 až 5000 štvorcových metrov plochy. Kým fotka Boženy v akcii je v úvode článku, chorvátske stroje sú v galérii nižšie.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska