„Vyradené“ F-117 stále lietajú

Zdroj foto: USAF
Zdroj foto: USAF

Prvým lietadlom ťažšie zachytiteľné radarom (tzv. stealth) bol Lockheed F-117. Americké letectvo ho oficiálne vyradilo zo služby v roku 2008. No jeho kariéra sa tým neskončila – len prešla do „stealth“ módu. Ukazuje sa, že F-117 veselo lieta dodnes.

Stroj F-117 vstúpil do služby v roku 1983. Okrem piatich prototypov vyrobili 59 sériových kusov. Z nich ostalo v okamihu oficiálneho vyradenia zo služby menej ako 50. To, že neostali až také vyradené, sa postupne stalo jedným z najhoršie strážených tajomstiev v americkej vojenskej histórii. Práve z dôvodu utajovania ich spočiatku používali len v noci, praktické dôvody si však vyžiadali aj lety počas denného svetla. Dochádzalo k čoraz častejším prípadom, kedy si charakteristickú siluetu F-117 všimol nejaký civilista. A v roku 2020 si jeden turista v Údolí smrti v Kalifornii natočil tento stroj aj na video.

Americké letectvo tak prestalo brať ohľady na nejaké utajovanie a hoci ich vyradenie zo služby nikdy neodvolalo, vlani na jeseň zverejnilo oficiálnu požiadavku na najatie kontraktorov, ktorí by sa starali o údržbu najmenej 30 lietadiel F-117 do roku 2034, prípadne dlhšie.

A na čo „vyradené“ F-117 slúžia? Je to primárne výcvik. Sú to ideálne stroje na to, aby hrali „neviditeľné“ lietadlá protivníka a bežné stíhačky sa ich snažia zachytiť. Súvisí to aj s montovaním nových radarov do starších F-15 a s výcvikom pilotov v používaní týchto radarov. Niektoré pozorovania naznačujú, že F-117 pri výcviku predstavujú aj nepriateľské strely s plochou dráhou letu. Podľa niektorých informácií bolo niekoľko strojov po svojom oficiálnom vyradení nasadených aj na Blízkom východe, konkrétne v Kuvajte v roku 2016. Okolo desať strojov bolo medzitým sľúbených múzeám, tie si však zjavne budú musieť počkať na skutočné vyradenie.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko