Reakcie na čínsky mierový plán

Zdroj foto: Facebook / Volodymyr Zelenskyj
Zdroj foto: Facebook / Volodymyr Zelenskyj

Ukrajina predstavila svoj 10-bodový mierový plán už dávnejšie. Jeho základom je stiahnutie ruských vojsk za medzinárodne uznané hranice. Tento plán teraz podporili aj traja najvyšší činitelia SR – prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger.

V deň výročia vpádu ruských okupačných vojsk zverejnila svoj vlastný 12-bodový plán na dosiahnutie mieru aj Čína. Tá sa snaží prezentovať ako neutrálna, no doposiaľ ruskú inváziu neodsúdila a aj jej mierový plán pôsobí výhodnejšie pre Rusko. Je v ňom napríklad dôraz na ukončenie sankcií. Západ pritom jasne deklaroval ešte pred vojnou, že ich zavedie v prípade ruskej agresie a Moskva zaútočila aj napriek tomu. Ich odvolanie je jasne podmienené odchodom okupantov z ukrajinského územia. Podmienky na zrušenie sankcií sú teda od začiatku jasne dané. Je to Rusko, ktoré si zvolilo túto cestu a ono ju musí ukončiť.

Západ reagoval na čínsky plán vlažne. ,,Nevidel somv pláne nič, čo by naznačovalo, že by to bolo výhodné aj pre niekoho iného ako pre Rusko,“ povedal americký prezident Joe Biden. Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg vyhlásil, že ,, plán Pekingu nie je veľmi dôveryhodný“, pretože Čína ,,doteraz nebola schopná odsúdiť ilegálnu inváziu na Ukrajinu“.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj na čínsky plán reagoval slovami, že sa o ňomveľmi rád osobne porozpráva s čínskym prezidentom. Peking zatiaľ na túto výzvu na stretnutie oficiálne nereagoval. Podľa Zelenského je tento plán skôr súborom myšlienok ako konkrétnych krokov. Vyzýva síce na rešpektovanie územnej celistvosti všetkých štátov, ale nehovorí nič o odsune ruských vojsk. Preto sa chce s čínskou stranou porozprávať o konkrétnych krokoch na dosiahnutie mieru. Vyjadril tiež nádej, že Čína nezačne dodávať zbrane Rusku, čo by bolo porušením jej deklarovanej neutrality.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko