Z denacifikácie sa stala desatanizácia

Zdroj foto: Пресс-служба Президента Российской Федерации
Zdroj foto: Пресс-служба Президента Российской Федерации

Na začiatku ospravedlňovali svoju nevyprovokovanú agresiu voči Ukrajine údajnou denacifikáciou. Teraz začali oficiálne ruské miesta hovoriť o potrebe desatanizácie Ukrajiny. Kde sa toto absurdné tvrdenie vzalo?

O „džiháde proti ukrajinskému satanizmu“ začal hovoriť čečenský vodca Kadyrov, ktorý bojuje na strane Ruska. Jeho slov sa chytil aj námestník tajomníka Rady bezpečnosti Ruska Alexej Pavlov. Podľa neho ukrajinská vláda po roku 2014 na základe pokynov Washingtonu premenila s pomocou internetových manipulácií a psychotechnológií Ukrajinu na totalitnú hypersektu. „Verím, že je v rámci pokračujúcej špeciálnej vojenskej operácie stále potrebnejšie vykonať úplnú desatanizáciu Ukrajiny,“ vyhlásil Pavlov.

Hoci ide na prvý pohľad o úplnú absurditu, táto komunikácia nie je určená príčetnému vonkajšiemu svetu. Podľa západných odborníkov má adresovať náboženské spory vnútri ruských ozbrojených síl a vytvoriť pre vojakov rôzneho vierovyznania spoločného duchovného nepriateľa. V poslednom období totiž zaznamenali v ruskej armáde viacero vážnych incidentov s náboženským pozadím. Najhorší sa stal 15. októbra v Belgorode, kde veliteľ útvaru urazil Allaha pred odvedencami tadžického pôvodu. Tí veliteľa následne zastrelili spolu s najmenej 10 ďalšími vojakmi. Len o pár dní neskôr sa objavilo video, na ktorom ruskí vojaci surovo bijú svojho moslimského spolubojovníka, ktorý sa chcel pomodliť predpísanú modlitbu. To ešte viac rozvírilo vášne. Práve vykreslenie ukrajinského satana ako spoločného nepriateľa pravoslávnych i moslimských vojakov má tieto spory  upokojiť.

Nejaká nadprirodzená pomoc by sa však ruskej armáde určite hodila. Momentálne totiž nikde na Ukrajine nepostupuje, všade sa len bráni a aj to neúspešne. V Chersonskej oblasti Rusov už dva mesiace postupne zatláčajú, postup sa obnovil aj na severovýchodnom fronte v smere na Svatove a Kreminnu. Najväčší debakel v týchto dňoch utrpeli Rusi pri Bachmute. Tam sa posledné dva mesiace snažila útočiť žoldnierska skupina tzv. wagnerovcov. Za celý ten čas sa im podarilo postúpiť o dva kilometre a obsadiť továreň na východnom okraji mesta. Teraz ich z tohto prácne získaného územia vyhnali Ukrajinci v priebehu 48 hodín…

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo