Nový kanón pre obrnené vozidlá aj proti dronom

Zdroj foto: US Army
Zdroj foto: US Army

Vojna na Ukrajine ukázala nielen dôležitosť dronov, ale aj účinnej obrany proti nim. Veľmi sľubne sa v tomto smere ukazuje 50 mm kanón XM913, o ktorom začala americká armáda uvažovať okolo roku 2016 a už o tri roky neskôr sa objavila jeho prvá verzia.

Bez dronov sa moderná armáda už nezaobíde. Hoci samé osebe nedokážu (a ani nemôžu) vyhrať, ich prítomnosť na bojisku výrazne ovplyvňuje situáciu v prospech ich používateľov. A teraz nemáme na mysli mediálne známe bojové bezpilotné prostriedky. Preslávili sa najmä turecké drony Bayraktar TB2 v ukrajinských službách a teraz iránske kamikadze drony Šáhid-136 v ruských službách.

Omnoho väčší vplyv na výsledok bojových operácií však majú nenápadné prieskumné drony. Pokiaľ sú správne prepojené v účinnom digitálnom systéme s inými druhmi zbraní, tak dokážu naviesť delostreleckú paľbu na cieľ do jednej minúty od jeho zistenia. Na ruskej strane sú najpoužívanejšie drony Orlan-10, ktorých vďaka jednoduchej konštrukcii vyrobili viac ako 1500. Ich veľkou výhodou je, že sa pohybujú vo výške až 5000 metrov. Bežné protilietadlové kanóny kalibru okolo 20-30 mm ho teda nedokážu ohroziť.

Samohybné protilietadlové systémy Gepard s dvomi kanónmi kalibru 35 mm sú veľmi účinné proti nízko lietajúcim dronom Šáhid-136, na väčšie výšky však tiež nestačia. Už v lete, kedy sa pri masívnej ruskej delostreľbe problém s dronmi Orlan-10 prejavil, predpovedali odborníci nutnosť urýchleného vývoja nových obranných prostriedkov s kanónmi väčšieho kalibru. V USA však jeden taký už vzniká a momentálne prechádza intenzívnymi skúškami.

Ide o automatický kanón XM913, ktorý je primárne určený pre vozidlo OMFV (Optionally Manned Fighting Vehicle). Ide o pracovný názov pre nástupcu bojových vozidiel pechoty Bradley. Jeho dizajn sa ešte len rodí, no kanón preň už existuje. Firma Bushmaster ho vyvinula jednoducho – zväčšením svojho úspešného kanónu M242 kalibru 25 mm. Zbraň však ostala veľmi kompaktná. Celková dĺžka sa zväčšila z 267 cm len na 299 cm. Najviac sa to prejavilo vnútri veže – pôvodný kanón zasahuje do interiéru v dĺžke 76 cm, nový 102 cm.

Obrovský rozdiel je však v účinnosti. Okrem hlavných bojových tankov tomuto kanónu neodolá žiadne zo súčasných obrnených vozidiel. Účinnosť zvyšuje aj používanie umelej inteligencie pri zameriavaní kanónu a výbere druhu munície. Vďaka tomu stačí na zničenie cieľa minimálny počet výstrelov, čo výrazne šetrí muníciu. Tá môže byť prierazná alebo výbušná, pričom tá druhá sa dá podľa potreby nastaviť tromi rôznymi spôsobmi – na okamžitý výbuch pri dotyku s cieľom, na oneskorený výbuch (napríklad až po preniknutí stenou) a na výbuch vo vzduchu. Ten posledný je účinný proti pechote ukrytej v zákope alebo za prekážkou. Umelá inteligencia vypočíta presnú vzdialenosť tak, aby takýto granát vybuchol presne nad cieľom a zasypal ho črepinami. Použiť sa v tomto móde dá aj proti vzdušným cieľom, primárne sa v tomto smere ráta s bojom práve s bezpilotnými prostriedkami.

Okrem použitia v pripravovanom vozidle OMFV sa s kanónom XM913 ráta aj na iných pozemných platformách a tiež na lodiach, napríklad na pobrežných hliadkových člnoch. Po skúsenostiach z Ukrajiny sa dá predpokladať aj vývoj špecializovaného vozidla na boj so vzdušnými cieľmi, ktoré by nepoužívalo len optické zameriavacie systémy, ale aj účinné radary.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska