Za trofej z Eurovízie kúpia drony

Zdroj foto: LTV Ziņu dienests
Zdroj foto: LTV Ziņu dienests

Keď ukrajinská skupina Kalush Orchestra 14. mája vyhrala s piesňou Stefania súťaž Eurovízia, čelila nenávistnej kampani na ruských sociálnych sieťach. Dokonca sa objavili fotografie posmešných odkazov skupine, ktoré ruskí vojaci písali na bomby a tie následne zhadzovali z lietadiel na ukrajinské mestá. Teraz však aspoň niektorých ruských vojakov smiech prejde. Kalush Orchestra totiž pretavila svoje víťazstvo v Eurovízii v konkrétnu pomoc ukrajinským ozbrojeným silám.

Za výhru v súťaži dostali krištáľový mikrofón a práve túto trofej dali počas víkendu do internetovej dražby. Zapojilo sa do nej 31 088 záujemcov. Napokon sa trofej predala za 900 000 dolárov. To však nie je všetko. Za ďalších 370 000 dolárov sa vydražil aj ružový klobúk, ktorý mal počas vystúpenia na Eurovízii na hlave spevák Oleh Psiuk. Dokopy tak kapela získala 1,27 milióna dolárov. Tieto peniaze použije na nákup dronov PD-2 ukrajinskej výroby. Tieto stroje používa ukrajinská armáda na prieskum, lokalizáciu cieľov a navádzanie delostreleckej paľby. Ruská strana má síce prevahu v delostrelectve, ale to používa na plošné bombardovanie. Ukrajina túto prevahu vyvažuje presnosťou, ku ktorej jej pomáha najmä masívne používanie dronov.

Nebola to jediná akcia na získane bezpilotných prostriedkov pre ukrajinské ozbrojené sily. V Litve koncom minulého týždňa prebehla zbierka na bojový dron Bayraktar TB2 tureckej výroby. Za tri dni sa vybralo 5 miliónov eur. Do zbierky sa zapojilo veľké množstvo ľudí. Pričom väčšina z nich prispela malými sumami od 10 do 500 eur. Peniaze sa okrem nákupu dronu použijú aj na nákup munície preň.

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams