Ozbrojené sily SR zvýšili stupeň pripravenosti

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Ozbrojené sily SR zvýšili v súvislosti so situáciou na Ukrajine stupeň pripravenosti na tzv. červený. Pre verejnosť to však zatiaľ nič neznamená. Na zasadnutí Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť to uviedol štátny tajomník ministerstva obrany Marian Majer.

Štátny tajomník dodal, že v prípade potreby vedia Ozbrojené sily SR vyčleniť polícii 500 vojakov na ochranu východnej hranice SR. „Nie je potrebné šíriť paniku, zatiaľ ide o opatrenia na úrovni ozbrojených síl, ide o interné kroky. Znamená to niektoré opatrenia vzhľadom na posilnenie pripravenosti reagovať v krátkom čase aj vzhľadom na rozhodnutia, ktoré môžu padnúť v NATO. Zároveň to znamená posilnenie ochrany niektorých bodov kritickej infraštruktúry, ktoré pokladáme za kľúčové,“ skonštatoval Majer. Opatrenia súvisia napríklad s čerpaním dovoleniek a voľna či zásobovaním jednotiek a majú skôr technický charakter.

Majer na zasadnutí výboru informoval aj o najnovších spravodajských poznatkoch o pohyboch ruských vojsk pri ukrajinských hraniciach. Priblížil tiež debatu o potenciálnom posilnení predsunutej vojenskej prítomnosti NATO v iných krajinách. „Súčasťou tejto debaty je aj SR. Zatiaľ nepadlo politické rozhodnutie ani na národnej úrovni, ani na úrovni NATO. Zatiaľ ide o úroveň vojenských odporúčaní,“ povedal. Najbližšie týždne a mesiace chcú o tom diskutovať so spojencami.

Štátny tajomník Majer tiež prijal na pôde ministerstva obrany estónskeho veľvyslanca Toomasa Kukka. Témou ich rozhovoru bol vývoj bezpečnostnej situácie na Ukrajine a v Európe, ako aj možnosti bilaterálnej spolupráce v oblasti obrany a bezpečnosti. „Slovensko bude vždy podporovateľom suverenity, nezávislosti a územnej celistvosti Ukrajiny. Ruská federácia nesmie mať žiadne pochybnosti o tom, že akákoľvek vojenská agresia voči Ukrajine bude mať veľmi vážne následky. V tomto sme jednotní naprieč celou Alianciou a tak budeme aj reagovať,“ uviedol Majer.

Veľvyslanec Kukka poďakoval za slovenský príspevok v rámci operácie Predsunutá prítomnosť v Lotyšsku, ktorý je spolu s ostatnými medzinárodnými bojovými skupinami v Pobaltí dôležitou súčasťou obrany Aliancie. V nadväznosti na minulotýždňové rokovanie ministrov obrany NATO v Bruseli ohľadom posilnenia vojenskej prítomnosti Aliancie na východnom krídle Majer uviedol, že Slovenská republika zváži možnosti takéhoto posilnenia aj na území SR.

Majer tiež požiadal o zdieľanie know-how Estónska s implementáciou Dohody o spolupráci v oblasti obrany s USA, ktorú Estónsko prijalo už v roku 2017 a na jej základe realizovalo projekty na rozvoj vojenskej infraštruktúry Estónska financované USA.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska