Slovensko podpísalo obrannú dohodu s USA

Zdroj foto: MO SR / MZVaEZ SR
Zdroj foto: MO SR / MZVaEZ SR

Minister obrany Jaroslav Naď za účasti ministra zahraničných vecí Ivana Korčoka podpísal vo Washingtone Dohodu o spolupráci v oblasti obrany medzi vládami SR a USA. Za americkú stranu dohodu podpísal minister zahraničných vecí Antony Blinken.

Podpísaná dohoda obsahuje aj interpretačné doložky oboch krajín, ktoré potvrdzujú jednotné vnímanie dohody vrátane vzájomného rešpektovania suverenity a práva. Dohoda nadobudne platnosť po tom, čo prejde hlasovaním v parlamente a následne ratifikáciou prezidentky SR.

„Bilaterálna spolupráca medzi Slovenskom a Spojenými štátmi americkými je dlhodobo na vynikajúcej úrovni. Spolupráca v oblasti obrany s USA významne prispela k úspešnej transformácii a modernizácii Ozbrojených síl SR, špeciálne vzdušných síl a síl pre špeciálne operácie. Dnes dávame tejto spolupráci primeraný právny základ. Ide o vyjadrenie nášho spoločného záväzku, ako spojencov v rámci NATO, voči transatlantickej bezpečnosti,“ uviedol minister obrany Naď.

Zmluva je podľa rezortu diplomacie plne v súlade s Ústavou SR a právnym poriadkom SR. Ministerstvo zdôraznilo, že prítomnosť cudzích ozbrojených síl na území Slovenskej republiky podlieha súhlasu vlády SR alebo NR SR.  Dohoda o obrannej spolupráci je štandardná rámcová dohoda pre realizáciu rozšírenej a prehĺbenej spolupráce v oblasti obrany, ktorú USA ponúkajú svojim partnerom vrátane amerických investícií do obranných spôsobilostí a infraštruktúry partnera. Okrem Slovenska má takúto, alebo obdobnú statusovú dohodu uzatvorenú už 23 z 29 členských krajín NATO.

„Posilnenie obrannej spolupráce s hlavným garantom našej bezpečnosti, obzvlášť v čase prehlbujúcich sa neistôt a geopolitických pnutí, je pre Slovenskú republiku prirodzeným krokom. Navyše si treba uvedomiť, že tak robíme ako posledná krajina na východnej hranici EÚ a NATO,” povedal šéf rezortu diplomacie Korčok.

Ministerstvo zahraničných vecí ďalej uviedlo, že rokovanie vo Washingtone bolo venované nielen obrannej spolupráci, ale aj aktuálnym bezpečnostným otázkam vo východnej Európe a pokračujúcemu dialógu s Ruskom. Obe strany vyzdvihli intenzívne konzultácie americkej strany s európskymi partnermi a spojencami vo vzťahu k hľadaniu diplomatických riešení aktuálnej krízy.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska