Nasadenie vojsk NATO na Slovensku je zatiaľ len v štádiu úvah

Zdroj foto: NATO
Zdroj foto: NATO

Spojenci v NATO uvažujú o vytvorení jednotiek v Rumunsku, Bulharsku, Maďarsku a aj na Slovensku. Informovali o tom zahraničné médiá s tým, že by išlo o podobné jednotky v sile približne tisíc vojakov, aké už existujú v Poľsku a v troch pobaltských štátoch. Ide zatiaľ len o jednu z možných zvažovaných reakcií na ruskú hrozbu.

Aj minister zahraničných vecí potvrdil, že v NATO sa uvažuje o nasadení spojeneckých vojakov aj na Slovensku. Ide však len o úvahy. On osobne by toto nasadenie podporil s tým, že ide o spoločné úsilie na posilnenie obrany.

K téme sa vyjadrilo aj ministerstvo obrany SR. Jeho vyhlásenie prinášame v plnom znení:

Rastúce napätie v súvislosti s konfliktom medzi Ukrajinou a Ruskou federáciou si vyžaduje, aby sme sa zodpovedne pripravovali na všetky scenáre možného vývoja. A to ako na národnej úrovni (špeciálne brífingy najvyšších ústavných činiteľov, zasadnutia BR SR a vlády SR, rokovania výborov NRSR), tak aj na úrovni NATO.

V NATO sú štandardne pri každej kríze posudzované všetky možné alternatívy vývoja situácie. Návrh vojenských expertov na prípadné posilnené spoločné pôsobenie ozbrojených síl členských krajín NATO v oblasti východnej hranice Aliancie, vychádza zo skúseností, ktoré NATO získalo z pôsobenia v krajinách Pobaltia a v Poľsku v reakcii na nezákonnú anexiu Krymu Ruskou federáciou a na ozbrojený konflikt prebiehajúci na ukrajinskom Donbase či v Luhansku a je len jednou z možných alternatív ďalšieho vývoja. Cieľom vojenských expertov je spracovať čo najucelenejší zoznam možností, ktoré má NATO, ako obranná aliancia, k dispozícii v ďalšom priebehu zvyšujúceho sa napätia. NATO chce a musí byť pripravené na všetky možné scenáre vývoja vrátane tých najhorších, aj keď všetci si želáme upokojenie situácie. Presne tak má konať najsilnejšia obranná aliancia v histórii.

Na základe pripravovaných vojenských scenárov a odporúčaní, bude následne prebiehať odborná a predovšetkým politická diskusia o tom, ktoré z navrhovaných opatrení sú primerané danej situácii a s ktorými opatreniami sa stotožnia všetky členské krajiny NATO.

Naďalej platí, že o akomkoľvek rozmiestnení cudzích ozbrojených síl na našom území nerozhodujú orgány NATO, ale príslušné ústavné orgány Slovenskej republiky. Najvyšší ústavní činitelia, rovnako ako vláda Slovenskej republiky, aj naďalej veľmi detailne a poctivo sledujú aktuálnu bezpečnostnú situáciu a vyhodnocujú opatrenia, ktoré je potrebné prijať na zaistenie bezpečnosti občanov Slovenskej republiky.

Žiadne rozhodnutie o rozmiestnení zahraničných ozbrojených síl nebolo prijaté. Akékoľvek rozhodnutia budú v prípadne potreby prijímať zodpovedné ústavné orgány Slovenskej republiky, a to prioritne v závislosti od ďalšieho vývoja bezpečnostnej situácie.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska