Pumpa nad Kanárskymi ostrovmi

Zdroj foto: NATO MMU
Zdroj foto: NATO MMU

Čo spravíte, ak vám začne v aute blikať kontrolka paliva? Zájdete na najbližšiu čerpaciu stanicu. V lietadle vo vzduchu to však nie je také jednoduché. Preto je dôležitá schopnosť dopĺňať palivo počas letu a jej pravidelné precvičovanie.

Európski spojenci každoročne organizujú cvičenie v dopĺňaní paliva vo vzduchu EART (European Air Refuelling Training). Koncom minulého roka sa konalo nad Kanárskymi ostrovmi a podieľali sa na ňom tankovacie lietadlá zo Španielska a Francúzska. Cvičenie bolo spojené so španielskym leteckým cvičením Ocean Sky 2021. Stíhačky F/A-18 si počas neho doplna dotankovali nádrže a posádky tankovacích lietadiel si tiež precvičili svoje schopnosti. Cvičenie EART organizuje Európske veliteľstvo leteckého transportu (EATC) so sídlom v Holandsku.

Na tomto cvičení sa teraz vôbec prvýkrát zúčastnil aj tanker Airbus A330, ktorý nepatrí konkrétnej krajine, ale NATO. Prevádzkuje ho Viacnárodná viacúčelová tankovacia transportná jednotka MMU. Tú tvorí šesť členských krajín NATO – Belgicko, Česko, Holandsko, Luxembursko, Nemecko a Nórsko. Od júna 2020 doposiaľ prevzala jednotka päť lietadiel A330 určených na tankovanie i transport. Zatiaľ s nimi intenzívne cvičila, ale začiatkom tohto roka má získať operačnú spôsobilosť. Dokopy bude mať deväť lietadiel – päť bude na základni v holandskom Eindhovene a štyri na nemeckej základni Kolín – Wahn.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko