Rusko môže zaútočiť v krátkom čase

Zdroj foto: Belarusian Defense Ministry Press Service
Zdroj foto: Belarusian Defense Ministry Press Service

Rusko môže na Ukrajinu zaútočiť v krátkom čase. Pri dnešnej návšteve Kyjeva to vyhlásil americký minister zahraničných vecí Antony Blinken. Zároveň vyzval ruského prezidenta Vladimira Putina, aby sa držal diplomacie. Washington súčasne oznámil ďalšiu vojenskú pomoc Ukrajine vo výške 200 miliónov dolárov.

„V posledných mesiacoch sme sa intenzívne venovali Ukrajine kvôli značnému zhromažďovaniu ruských síl, ktoré sme zaznamenali v blízkosti ukrajinských hraníc. Vieme, že existujú plány na ďalšie zvýšenie počtu vojakov vo veľmi krátkom čase, čo dáva prezidentovi Putinovi možnosť, aby tiež vo veľmi krátkom čase podnikol ďalšie agresívne kroky proti Ukrajine,“ povedal Blinken v rozhovore s diplomatmi na americkom veľvyslanectve v Kyjeve.

Administratíva prezidenta Joe Bidena dnes zároveň uviedla, že už koncom decembra schválila Ukrajine dodatočnú vojenskú pomoc vo výške 200 miliónov dolárov. Ešte pred presunom ruských vojsk k ukrajinským hraniciam poskytol Washington Kyjevu vojenskú pomoc vo výške 450 miliónov dolárov. Presná povaha tejto pomoci nie je známa, no podľa medializovaných informácií by mala obsahovať napríklad prenosné protilietadlové rakety Stinger.

Napätie medzi Ruskom a Ukrajinou sa prenáša aj na ďalšie krajiny. Litovský minister obrany Arvydas Anušauskas dnes vyhlásil, že príchod ruských jednotiek na cvičenie do Bieloruska nie je len faktor destabilizujúci bezpečnostnú situáciu, ale v súčasnej dobe predstavuje pre Litvu aj bezprostrednú hrozbu. Chce sa preto stretnúť s veľvyslancami deviatich krajín NATO, aby prediskutovali bezpečnostnú situáciu v Litve.

Moskva vysiela do Bieloruska na cvičenie 12 stíhačiek Suchoj Su-35 a protilietadlové systémy S-400 a Pancir-S. Cvičenie bude prebiehať pri bieloruských hraniciach s Poľskom a Litvo, ale aj pri hraniciach s Ukrajinou. Prvá etapa cvičenia s názvom Spojenecké odhodlanie sa bude konať do 9. februára, druhá fáza potom od 10. do 20. februára. Cieľom cvičenia je vypracovať plán pre prípad vojenskej konfrontácie s pobaltskými štátmi, Poľskom a Ukrajinou.

V reakcii na rastúce napätie v regióne sa Litva rozhodla zvýšiť počet brancov a urýchliť obstarávanie raketometov pre svoje ozbrojené sily. Navýši tiež počet svojich inštruktorov v ukrajinskej armáde.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska