Francúzskemu vojenskému exportu sa darí

Zdroj foto: wikipedia / Dylan Agbagni
Zdroj foto: wikipedia / Dylan Agbagni

Za posledné dva mesiace zaznamenal francúzsky obranný priemysel sériu exportných úspechov. Podľa správ marockých médií chce najnovšie táto severoafrická krajina kúpiť osem vrtuľníkov Airbus H225M Caracal.

Ide o pôvodne francúzsku konštrukciu vyvinutú zo stroja Eurocopter AS532 Cougar. Taktické transportné vrtuľníky sú schopné niesť aj výzbroj a používa ich 12 krajín. Aj susedné Maďarsko má objednaných 16 kusov. Začiatkom decembra si 12 vrtuľníkov Caracal spolu s 80 stíhačkami Rafale objednali od Francúzska Spojené arabské emiráty. A práve s týmto nákupom súvisí aj marocký záujem. Emiráty sa totiž chcú po dodaní Rafale zbaviť 68 starších, no nedávno modernizovaných stíhačiek Mirage 2000 a ponúknu ich na predaj Egyptu a Maroku. Ani jedna zo zúčastnených krajín zatiaľ tento zámer nepotvrdila, no z Maroka sa objavili správy o priamom nákupe vrtuľníkov Caracal z Francúzska.

Rafale si objednalo v novembri aj Chorvátsko. Už dávnejšie ich kúpilo Grécko. Jeho piloti sú po výcviku vo Francúzsku pripravení a v januári sa prvých šesť gréckych Rafale zapojí do operačných letov. Prevezme ich 114. bojové krídlo gréckeho letectva.

25. októbra 2024

Británia vyšle do Estónska aj tanky Challenger 3

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo