Najvyššie položená rota dostáva v zime zabrať

Zdroj foto: MO SR, Jozef Žiak
Zdroj foto: MO SR, Jozef Žiak

Priestory roty rádiolokačného prieskumu Močiar v Štiavnických vrchoch predstavujú najvyššie položené trvalo obsadené pracovisko Ozbrojených síl SR. Jeho zabezpečovacia časť sa nachádza v nadmorskej výške okolo 730 metrov nad morom a bojová vo výške 792 metrov.

Pracovisko je jedným z mnohých, ktoré patria 2. brigáde vzdušných síl Zvolen. Jej príslušníci okrem iného zabezpečujú nepretržitý rádiolokačný prieskum vzdušného priestoru Slovenskej republiky a preto sú rozmiestnení po celej krajine. Toto pracovisko je však predsa len trochu nezvyčajné. Nachádza sa v oblasti, ktorá je v ťažko dostupnom horskom teréne, kam sa najmä v zimnom období musia často zložito dostávať. Tieto podmienky od nich vyžadujú zanietenie pre prácu a zrieknutie sa niektorých vymožeností, ktoré sú pre iných profesionálnych vojakov pôsobiacich v mestách bežné. Na bojovú časť treba vyvážať nielen stravu, ale aj pitnú vodu či naftu na pohon elektrocentrály.

Rota pod velením kapitána Daniela Németa zabezpečuje nepretržitý rádiolokačný prieskum vzdušného priestoru a plní úlohy v rámci NATINADS (Integrovaného systému protivzdušnej obrany NATO). Veliteľ roty na oficiálnej stránke OS SR hovorí, že práca na Močiari je pre tých, ktorí sa takýchto podmienok nezľaknú.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska