Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku dostala peniaze od Lockheedu

Zdroj foto: MO SR
Zdroj foto: MO SR

Ústredná vojenská nemocnica v Ružomberku už dostala k dispozícii 180 000 dolárov od spoločnosti Lockheed Martin. V prepočte ide o 160 000 eur. Finančnú pomoc od výrobcu nových stíhacích lietadiel F-16 pre Slovensko avizoval minister obrany Jaroslav Naď počas rokovaní s predstaviteľmi spoločnosti v USA.

„Od rokovaní neprešiel ani mesiac a sľúbená pomoc už je na účte vojenskej nemocnice. Ide o ukážku serióznej spolupráce, ktorá okrem nových lietadiel pre vojakov prinesie dôležitú podporu aj do ťažko skúšaného zdravotníctva. Z investícií do obrany tak profitujú nielen ozbrojené sily, ale aj priamo občania,“ povedal minister Naď.

Z celkovej poskytnutej sumy je 150 000 dolárov (133 500 eur) určených na opravu následkov požiaru chirurgického pavilónu ÚVN. Zvyšných 30 000 dolárov (26 500 eur) použije nemocnica na nákup zdravotníckych prístrojov. Konkrétne ide o nový mobilný diagnostický ultrazvukový systém a ultraľahký ventilátor pre pacientov, ktorých zdravotný stav si vyžaduje vyšetrenie magnetickou rezonanciou.

Riaditeľ Ústrednej vojenskej nemocnice Robert Rusnák v tejto súvislosti informoval o stave nemocnice po požiari a poďakoval za podporu rezortu v rokovaniach s partnermi. „Odstraňujú sa následky požiaru na streche, vyčistilo sa zhorenisko a realizuje sa dočasné prestrešenie budovy. Robíme maximum pre opravu a rekonštrukciu našich priestorov tak, aby sme mohli čo najskôr zabezpečiť pôvodný rozsah poskytovania zdravotnej starostlivosti. Samozrejme ide o nákladné práce, preto nám prostriedky od Lockheed Martin výrazne pomôžu,“ povedal Rusnák.

Pomocou pre ÚVN sa benefity zo strany amerického partnera nad rámec obstarania nových stíhacích lietadiel F-16 nekončia. Minister Naď avizoval aj ďalšiu podporu, ktorá by mala smerovať Vojenskému historickému ústavu a tiež Múzeu SNP v Banskej Bystrici.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska