Korčok: Lukašenko chce konfrontáciu so susedmi

Zdroj foto: MZV SR
Zdroj foto: MZV SR

Bieloruský režim nielenže bojuje proti vlastným občanom, ale evidentne chce aj konfrontáciu so susedmi z EÚ. Vyhlásil to slovenský minister zahraničných vecí Ivan Korčok na stretnutí s rezortnými partnermi v Talline.

V Estónsku sa v stredu uskutočnilo stretnutie šéfov diplomacie krajín Bukureštskej deviatky. Tá združuje štáty z východného krídla NATO. Minister Korčok vyjadril „silnú podporu“ Poľsku, Litve a Lotyšsku. Tie čelia vlne migrantov, ktorých z Bieloruska posiela režim Alexandra Lukašenka.

„Bieloruský režim zváža migrantov z krajín Blízkeho východu a dopravuje ich na hranicu baltských štátov, aby sa tadiaľ presúvali ďalej do Európy. Lukašenko tak ukazuje, že nielenže bojuje s vlastnými občanmi, ktorých v tisíckach zatvára do basy len za prejavenie názoru. Neštíti sa ani ohrozovania životov civilných pasažierov, keď nedávno prinútil lietadlo s nimi pristáť v Bielorusku. A neštíti sa ani takej zvrátenej myšlienky, ako je zneužívať migrantov a zarábať na nich, keď si sami musia u neho zaplatiť za dopravu do Európy,“ vyhlásil Korčok.

„Láka týchto chudákov z Iraku a ďalších krajín a klame ich, že pre nich zabezpečí cestu na Západ. Dúfam, že aspoň teraz sa už otvárajú oči, a to aj mnohým u nás doma, ktorí tento režim stále obdivujú, ospevujú jeho stabilitu a mňa kritizujú za to, keď hovorím, že je našou povinnosťou zastať sa Bielorusov túžiacich po slobode. Je to treba, lebo vidíme, že režimu v Minsku už nestačí konfrontácia doma, ale chce ju aj so svojimi susedmi v EÚ. Toto nám nemôže byť jedno,“ povedal minister zahraničných vecí.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska