Ukrajina prvýkrát bojovo použila turecký dron

Zdroj foto: Wikipedia / Bayhaluk
Zdroj foto: Wikipedia / Bayhaluk

Ukrajina prvýkrát nasadila proti proruským separatistom v Donbase turecké bezpilotné prostriedky Bayraktar TB2. Dron zaútočil na húfnicu, z ktorej separatisti ostreľovali ukrajinské pozície, uviedol generálny štáb ukrajinskej armády.

Drony Bayraktar TB2 vyrába Turecko, členská krajina NATO, od roku 2014. Okrem Turecka, ktoré ich nasadilo aj v Sýrii, ich používa aj Líbya, Katar, Maroko či Azerbajdžan, ktorý ich úspešne použil vo vojne s Arménskom o Náhorný Karabach. Objednalo ich aj Kirgizsko a Poľsko, ktoré má prvé z 24 kusov dostať na budúci rok. Ukrajina sa ich rozhodla nakúpiť v roku 2019. Zatiaľ prevzala 6 strojov, ďalších 48 má objednaných. Doposiaľ ich používala k hliadkovaniu nad Čiernym a Azovským morom a údajne aj k prieskumným letom nad Donbasom.

V utorok došlo k vôbec prvému bojovému nasadeniu ukrajinského Bayraktara. Podľa ukrajinského generálneho štábu začali najprv separatisti ostreľovať vládne pozície z húfnic. Zahynul pri tom jeden ukrajinský vojak a dvaja boli zranení. Kyjev najprv požiadal o ukončenie paľby diplomatickou nótou prostredníctvom misie OBSE (Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe). Separatisti na to však nereagovali. „S cieľom donútiť nepriateľa k ukončeniu paľby bol na príkaz hlavného veliteľa ozbrojených síl použitý Bayraktar. Bezpilotné lietadlo nepreletelo frontovú líniu a riadenou bombou zničilo jedno z diel ruských okupačných vojsk,“ napísal ukrajinsý generálny štáb v komuniké. Ostreľovanie sa po nasadení dronu skončilo.

Bayraktar znamená vlajkonosič. Stroj má rozpätie 12 metrov a dĺžku 6,5 m. Maximálna rýchlosť je 220 km/h a vytrvalosť vo vzduchu je až 27 hodín. Výzbroj v podobe navádzaných bômb a rakiet môže nosiť na štyroch závesníkoch. Maximálna hmotnosť výzbroje je 150 kg.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska