NATO zriadi fond na inovácie

Zdroj foto: NATO
Zdroj foto: NATO

Severoatlantická aliancia vytvorí nový fond inovácií, z ktorého bude financovať vývoj nových technológií proti kybernetickým hrozbám. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg na úvod dvojdňovej schôdzky ministrov obrany členských krajín.

Počas úvodného dňa dvojdňovej schôdzky preberali ministri obrany krajín NATO plán, ako čo najlepšie prispôsobiť obranu Severoatlantickej aliancie novým technológiám a kybernetickým hrozbám. Podľa Jensa Stoltenberga musia spojenci reagovať na fakt, že sa autoritatívne režimy predbiehajú vo vývoji nových technológií, od umelej inteligencie po autonómne systémy. Aliancia preto tento týždeň vytvorí nový fond inovácií, z ktorého bude financovať napríklad aj vývoj duálnych technológií použiteľných vo vojenskom i civilnom sektore. Fond by mal podľa Stoltenberga poskytnúť NATO až miliardu eur.

Ministri tiež majú schváliť vôbec prvú stratégiu aliancie pre využívanie umelej inteligencie. Spojenci ju chcú využívať napríklad pre dátové analýzy či na prevenciu kybernetických útokov. Stoltenberg zdôraznil, že NATO bude umelú inteligenciu využívať s ohľadom na etické štandardy napríklad pri ochrane citlivých údajov.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko