Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

Zdroj foto: X
Zdroj foto: X

Generálny tajomník NATO Mark Rutte vyhlásil, že Aliancia stojí za Tureckom po stredajšom teroristickom útoku na štátneho výrobcu vojenských lietadiel TAI (Turkish Aerospace Industries).

„Správy o mŕtvych a zranených sú hlboko znepokojujúce. NATO stojí s naším spojencom Tureckom. Dôrazne odsudzujeme terorizmus vo všetkých jeho formách a pozorne sledujeme vývoj situácie,“ uviedol Mark Rutte na sociálnej sieti.

Pri útoku na sídlo spoločnosti TAI, ktoré sa nachádza 40 km od Ankary, zomrelo päť ľudí a 22 bolo zranených. Obete boli menované ako ochrankár Atakan Sahin Erdogan, kontrolór kvality Cengiz Coskun, inžinierka Zahide Guclu a ďalší zamestnanec TAI Huseyin Canbaz. Piatou obeťou bol taxikár Murat Arslan.

Dvojica útočníkov zabila taxikára ako prvého a jeho autom sa doviezli do areálu. Pri vchode spustili streľbu z automatických pušiek a po tom, čo vnikli dnu, odpálili aj výbušniny. Medzi 22 zranenými je aj sedem príslušníkov špeciálnej jednotky, ktorí proti nim zasahovali.

Turecký minister vnútra Ali Yerlikaya uviedol, že obaja útočníci, muž a žena, boli „neutralizovaní“. Yerlikaya dodal, že obaja boli príslušníkmi zakázanej organizácie Strana kurdských pracujúcich (PKK) a volali sa Ali Orek and Mine Sevjin Alcicek.

PKK ani žiadna iná organizácia sa k útoku neprihlásili. Turecké letectvo však dnes podniklo rozsiahle odvetné útoky na kurdské ciele v susednom Iraku a Sýrii. Podľa oficiálneho vyhlásenia bolo zničených 47 cieľov vrátane jaskýň, úkrytov a skladov a zabitých 59 ľudí označených ako teroristi. Kurdské milície na severe Sýrie uviedli, že o život prišlo 12 civilistov.

TAI je kľúčová firma v tureckom leteckom priemysle. Podieľa sa na licenčnej výrobe základných typov vrtuľníkov a lietadiel pre turecké ozbrojené sily, no vyvíja aj vlastné storje vrátane nadzvukových prúdových stíhačiek piatej generácie. Vyrába aj viacero typov bezpilotných prostriedkov. Hlavnými vlastníkmi TAI sú turecké ozbrojené sily a turecká vláda.

24. októbra 2024

Rutte: NATO stojí po teroristickom útoku za Tureckom

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams