Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

Zdroj foto: US Navy
Zdroj foto: US Navy

Talianska úderná skupina lietadlovej lode (Carrier Strike Group) Cavour v novembri zavŕši svoje päťmesačné nasadenie v indo-pacifickej oblasti. V októbri absolvovala bilaterálne cvičenie s indickou údernou skupinou lietadlovej lode INS Vikramaditya v Arabskom mori.

Taliansku skupinu tvorí okrem lietadlovej lode Cavour aj freagata Alpino a viacúčelová hliadková loď Raimondo Montecuccoli. Nosič má na palube šesť lietadiel F-35B Lightning II, šesť AV-8B Harrier a jeden dvojmiestny cvičný TAV-8B Harrier. Stroje tvoria jedinú taliansku námornú letku, Gruppo Aerei Imbarcati. Dopĺňajú ich dva vrtuľníky SH-90.

Skupina počas svojej plavby zavítala do viacerých krajín v regióne. Navštívila napríklad aj prístav Darwin v Austrálii, kde sa v júli a v auguste zúčastnila na cvičení Pitch Black 2024. Tento mesiac bola aj v Singapure a najnovšie cvičila s americkou lietadlovou loďou USS Abraham Lincoln vzájomné pristávanie lietadiel na palubách oboch plavidiel.

Cavour zaradili do služby v roku 2009 a momentálne je vlajkovou loďou talianskeho námorníctvo. Pôvodne z nej operovali len lietadlá Harrier a helikoptéry, tento rok získala schopnosť operovať aj s novými lietadlami F-35B. Tie neskôr úplne nahradia Harriery. Cavour môže niesť 10 stíhačiek F-35B v hangári a ďalších šesť na palube.

Loď má dĺžku 244 metrov a plný výtlak 30 000 ton. Na palube môže mať vyše 1 200 ľudí, no samotnú posádku tvorí len okolo 470 námorníkov. Ďalších viac ako 210 je príslušníkov leteckého personálu, 140 tvorí štáb (keďže je to vlajková loď) a plavidlo má priestor aj pre 360 príslušníkov námornej pechoty, ktorí môžu pôsobiť ako výsadok.

Okrem lietadiel Cavour nesie pomerne silnú výzbroj na svoju obranu. Tvoria ju štyri osemnásobné odpaľovacie zariadenia pre protivzdušné rakety Aster, dva kanóny kalibru 76 mm, tri kanóny kalibru 25 mm a dve zariadenia na vypúšťanie klamných cieľov.

22. októbra 2024

Talianska lietadlová loď má za sebou sériu cvičení v indo-pacifickej oblasti

21. októbra 2024

Nové námorné veliteľstvo NATO pre Baltské more

20. októbra 2024

Video: Výsadkári trénovali v Nemecku

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko