Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

Zdroj foto: FB / Volodymyr Zelenskyj
Zdroj foto: FB / Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán víťazstva. Väčšina lídrov EÚ naň podľa neho reagovala pozitívne. Kriticky sa ozval maďarský premiér Viktor Orbán, ktorý od začiatku ruskej agresie odmieta vojenskú pomoc Ukrajine.

Zelenskyj navštívil sídlo NATO aj summit EÚ. Zverejnil len päť z ôsmich bodov svojho plánu. Tri body sú tajné a oboznámil s nimi iba vybraných západných predstaviteľov. Poďme sa pozrieť na to, čo je známe.

1. Neodkladné pozvanie Ukrajiny do NATO. Aliancia jej síce sľubuje, že cesta do NATO je nezvratná, no podľa Zelenského je čas prejsť od slov k činom.

2. Vyzbrojenie Ukrajiny – a to cestou západnej pomoci i vlastnými silami. Kľúčom k úspechu je zasahovanie nepriateľa na jeho vlastnom území. Západ by teda mal zrušiť obmedzenie použitia svojich zbraní a dodať strely s dlhým doletom. Rovnako dôležitá je aj pomoc partnerov pri zlepšovaní protivzdušnej obrany a budovaní záložných brigád.

3. Odstrašenie. V tomto prípade má Zelenskyj na mysli nejadrový odstrašujúci balík – nasadenie veľkého počtu konvenčných jednotiek na Ukrajine, ktoré by zaisťovali mier.

4. Ekonomický tlak na Rusko. Spoločný postup USA a EÚ by mal zabrániť Rusku zbrojiť alebo viesť útočnú vojnu.

5. Skúsená armáda. Ukrajina bude udržiavať silnú a dobre vyzbrojenú armádu aj po skončení vojny. Tá bude garantom ukrajinskej nezávislosti a územnej celistvosti, ale môže prispieť aj k bezpečnosti v Európe.

Generálny tajomník Aliancie Mark Rutte na tento plán reagoval slovami, že miesto Ukrajiny je v NATO, ale že teraz nevie povedať, kedy sa tak stane. Lídri EÚ sa v záveroch summitu zhodli na tom, že únia bude aj naďalej poskytovať Ukrajine politickú, finančnú, hospodársku, humanitárnu, vojenskú a diplomatickú podporu, kým to bude potrebné. Dodali tiež, že „Rusko nesmie zvíťaziť“.
Chcú tiež zintenzívniť a urýchliť vojenskú podporu, najmä dodávky systémov protivzdušnej obrany, delostreleckej munície a rakiet.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska