Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

Zdroj foto: US Navy
Zdroj foto: US Navy

Nemecko dlhé roky odmietalo dodávať vojenský materiál Turecku, hoci obe krajiny sú členmi NATO. Teraz však došlo ku zmene politiky a nemecký vládny kabinet schválil predaj viacerých zbraní, vybavenia a náhradných dielov za stovky miliónov eur.

Turecko malo v poslednom období napäté vzťahy s NATO. Dlho napríklad blokovalo vstup Švédska do Aliancie. Obavy vyvolávala aj zahraničná politika prezidenta Erdogana a jeho úzka spolupráca s Ruskom, Čínou, či palestínskym hnutím Hamas. To všetko viedlo Berlín k obmedzeniam dodávok zbraní.

Teraz však Nemecko odobrilo predaj 100 protivzdušných rakiet a 28 torpéd pre turecké námorníctvo v celkovej hodnote okolo 250 miliónov eur. Ďalších 79 miliónov pôjde na materiál na modernizáciu tureckých ponoriek nemeckej výroby. Pre motory tureckých fregát a korviet sú zas určené náhradné diely za 2 milióny eur. Celkovo tak hodnota schválených predajov prevyšuje 330 miliónov eur.

Čoraz viac sa hovorí aj o možnom predaji stíhačiek Eurofighter Typhoon. O tie má Ankara záujem už dlhšie. Na výrobe sa však podieľa viac krajín a kým Británia a Španielsko súhlasili, Nemecko pred rokom namietalo. Podľa blízkovýchodných médií však vzhľadom na rastúce napätie a hroziaci väčší konflikt v regióne teraz Nemecko svoj postoj prehodnocuje.

Známky užšej spolupráce medzi Ankarou a Berlínom sa objavili už skôr v priebehu tohto roka. Turecko sa totiž formálne pripojilo k iniciatíve Európsky nebeský štít, ktorú vedie práve Nemecko a jej cieľom je integrovať protivzdušnú obranu celého kontinentu.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska