NATO posiela posily do Rumunska

Zdroj foto: Wikimedia / Outisnn
Zdroj foto: Wikimedia / Outisnn

NATO posilňuje svoje východné krídlo v Rumunsku. Tamojší vzdušný priestor začali strážiť lietadlá AWACS a Španielsko tam posiela kontingent vojakov s obrnenými vozidlami.

Hranice Rumunska už narušilo viacero ruských dronov. Tie tam preleteli pri útokoch na ukrajinské prístavy na Dunaji. V reakcii na to začali nad Rumunskom hliadkovať lietadlá včasnej výstrahy a kontroly vzdušného priestoru AWACS. Oficiálne vyhlásenie NATO k tomu znelo, že sa tak deje „na podporu posilnenej prítomnosti Aliancie v regióne a na monitorovanie ruských vojenských aktivít“. Lety týchto strojov prebiehajú výhradne nad územím členských krajín NATO. Štartujú zo základní v Grécku a v Nemecku.

Okrem toho do Rumunska vysiela vojenský kontingent Španielsko v spolupráci s Francúzskom. Prvá skupina 200 vojakov so 40 vozidlami tam už dorazila. Ide o príslušníkov námornej pechoty a ich úlohou je logistická príprava celej misie. Majú pripraviť základňu pre následnú väčšiu skupinu mariňákov.

Španielsky kontingent bude vyzbrojený osemkolesovými obrnenými transportérmi Piranha IIIC, ktoré sú schopné prepraviť 12 vojakov. Tieto obrnence môžu niesť guľomety, rýchlopalné kanóny alebo protitankové rakety. Okrem toho nasadia Španieli v Rumunsku čatu vozidiel Vamtac 4×4 vyzbrojených ťažkými guľometmi, protitankové rakety Spike, drony a pyrotechnický tím.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska