Čo je centrum excelentnosti NATO, ktoré chce Kaliňák na Záhorí?

Zdroj foto. MO SR
Zdroj foto. MO SR

Centrá excelentnosti NATO sú medzinárodné vojenské organizácie, ktoré cvičia a vzdelávajú špecialistov z členských a partnerských krajín. Minister obrany Robert Kaliňák by rád dosiahol zriadenie centra excelentnosti pre nepriamu paľbu na Záhorí.

V takýchto centrách prebieha výskum a vykonávajú sa experimenty v danom obore. Centrá pomáhajú vyvíjať doktríny a poskytujú expertízu v prospech celej Aliancie. Každé centrum je v rámci NATO unikátne, čo zabraňuje zbytočným dvojitým výdavkom pre členské štáty.

Treba zdôrazniť, že tieto centrá nie sú platené z prostriedkov NATO a nie sú ani súčasťou veliteľskej štruktúry Aliancie. Financované sú národne, prípadne medzinárodne na základe dohody, ak do centra vyšle svojich expertov aj iná krajina.

Takýchto centier je v Aliancii tridsať. V niektorých krajinách ich je aj viac – Nemecko zastrešuje štyri, Holandsko a Taliansko po tri. V susednom Poľsku sú dve. Jedno centrum excelentnosti už od roku 2011 pôsobí aj na Slovensku – konkrétne v Trenčíne a zaoberá sa likvidáciou výbušnej munície.

Centrum pre nepriamu paľbu však v rámci NATO zatiaľ neexistuje. Delostrelectvo sa pritom ukazuje ako veľmi dôležitá zbraň. Vo vojne na Ukrajine spôsobuje artiléria stále väčšinu strát na oboch stranách. Nejde len o húfnice, ale aj o mínomety či raketomety. Tieto druhy zbraní majú v slovenských zbrojovkách tradíciu a máme s nimi značné skúsenosti.

Pre takéto centrum máme aj ideálny priestor. Kaliňák by ho rád zriadil vo Vojenskom technickom a skúšobnom ústave (VTSÚ) na Záhorí, ku ktorému patrí aj rozsiahly cvičný areál. Záujem však majú aj iné krajiny a rozhodnutie by malo padnúť na budúci rok.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska