Vo Fínsku vzniknú dve nové veliteľstvá NATO

Zdroj foto: Försvarsmakten
Zdroj foto: Försvarsmakten

NATO zriadi vo Fínsku veliteľstvo pozemných jednotiek Aliancie v severnej Európe. Multi Corps Land Component Command (MCLCC) bude sídliť v Mikkeli na juhovýchode Fínska, približne 100 km od ruských hraníc.

V Mikkeli momentálne sídli veliteľstvo fínskej armády. MCLCC, ktoré tam vznikne, bude tvoriť personál z členských krajín NATO vrátane Fínska. Podliehať bude priamo Veliteľstvu spoločných síl NATO v Norfolku vo Virgínii v USA. V čase mieru bude MCLCC dozerať na cvičenia Aliancie a rutinné aktivity v oblasti svojej pôsobnosti. V čase krízy bude veliť pozemným operáciám NATO.

Okrem toho vznikne vo Fínsku aj veliteľstvo predsunutých pozemných síl. Pôjde o mnohonárodnú jednotku NATO, aká pôsobí aj na Slovensku. V prípade jednotky vo Fínsku sa ponúklo susedné Švédsko, že ju bude zastrešovať. O jej umiestnení sa ešte nerozhodlo, ale fínske médiá špekulujú, že veliteľstvo bude mať buď v Sodankyle alebo v Rovaniemi na severe krajiny.

Štruktúry MCLCC sa budú budovať postupne. NATO o nich rozhodne na budúci rok, rovnako ako o rozmiestnení predsunutých pozemných síl. Dovtedy sa budú pripravovať príslušné plány.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska