Slovenskí vojaci pomáhajú v boji proti povodniam

Zdroj foto: Igor Melicher - štátny tajomník Ministerstva obrany SR
Zdroj foto: Igor Melicher - štátny tajomník Ministerstva obrany SR

Vytrvalé dažde spôsobujú problémy najmä na západnom Slovensku. S následkami bojujú nielen záchranári a policajti, ale aj približne stovka vojakov.

Najhoršia situácia je na Záhorí – na Myjave, v Malackách či v Stupave. Problémy spôsobili najmä malé potoky, ktoré sa pre silné dažde vyliali z brehov. V Stupave napríklad Stupavský potok zalial niekoľko ulíc, ale aj kaštieľsky park a samotný kaštieľ v centre mesta. Voda, ktorá siaha po jeho prízemie, ho úplne odrezala od sveta. V kaštieli je domov sociálnych služieb, v ktorom sa starajú o 160 seniorov. Tých museli evakuovať na vyššie poschodia.

Na Myjave bola zasiahnutá obec Vrbovce, v ktorej sa potok vylial za pár minút a zatopil vyše sto domov. V Bratislave by mal Dunaj kulminovať niekedy z pondelka na utorok.

Na Záhorí sú sústredení aj naši vojaci. V obci Kopčany napríklad pomáhali spevňovať brehy rieky Morava vrecami s pieskom. Podobne pomáhajú plniť vrecia s pieskom aj na iných miestach pozdĺž tohto toku.

Stále máme veľké šťastie oproti iným krajinám. V Česku je zatopených viacero mestečiek a najmenej štyria ľudia, ktorých strhla voda, sú nezvestní. V Poľsku sa pretrhla hrádza priehrady a hlásia aj mŕtvych. Obete sú aj v Rakúsku a Rumunsku.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska