Nové tanky, lode a lietadlá – Holandsko začalo výrazne zbrojiť

Zdroj foto: USAF
Zdroj foto: USAF

Holandsko v budúcom roku zvýši výdavky na obranu o viac ako 10 percent. V konkrétnych sumách to znamená zvýšenie o 2,4 miliardy eur, čo zdvihne obranný rozpočet v roku 2025 na približne 24 miliárd eur.

„Nobé hrozby si vyžadujú činy. Nemilosrdná ruská agresia na Ukrajine nám ukazuje, že útok na NATO už viac nie je nemysliteľný,“ povedal holandský minister obrany Ruben Brekelmans. Ďalšími hrozbami pre národnú bezpečnosť Holandska sú podľa neho Čína, Irán, terorizmus a kybernetické útoky. „Môže sa zdať, že žijeme v mieri, to však už viac neplatí,“ dodal minister s tým, že denným útokom čelia holandské digitálne systémy, spoločnosti, prístavy či elektrická sústava. V krajine tiež prebiehajú špionážne aktivity.

Po rokoch šetrenia tak obranný rozpočet Holandska prekročí hranicu dvoch percent, ktorú vyžaduje NATO. Aktuálne krajina vynakladá na obranu 1,95 percent HDP. Prvýkrát po viac ako dekáde tiež Holandsko obnoví tankové vojsko. Tanky vyradilo v roku 2011, teraz vytvorí tankový prápor s takmer 50 novými strojmi Leopard 2A8. Ročne výdavky na tento prápor sa odhadujú okolo 300 miliónov eur.

Okrem toho Holandsko mieni zaobstarať ďalšie stíhačky F-35. Momentálne má v službe 31 kusov z 58 objednaných. Postaví tiež nové protiponorkové fregaty a zaobstará námorné vrtuľníky NH-90. Časť z nich bude operovať práve z týchto fregát.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska