Na oslavách SNP zložilo prísahu vyše 500 vojakov

Zdroj foto: OS SR
Zdroj foto: OS SR

Viac ako 500 vojakov rozšírilo rady Ozbrojených síl SR. Slávnostnú prísahu zložili na oslavách 80. výročia Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici. Súčasťou osláv bola okrem spomienkových akcií a kultúrneho programu aj veľká vojenská prehliadka.

Prísahu zložili absolventi základného vojenského výcviku. Sledovali ju ich rodinní príslušníci a po zložení sľubu nasledovali dojímavé scény, keď sa s vojakmi a vojačkami mohli zvítať ich rodičia či partneri. Prísaha bola súčasťou osláv SNP vôbec prvýkrát.

Ocenil to vo svojom prejave aj prezident Peter Pellegrini. Vzdal hold ľuďom, ktorí pred 80 rokmi preukázali nesmiernu dávku odvahy, statočnosti a hrdinstva. Vzali do ruky zbraň, riskovali svoje životy a zdravie, a bojovali za slobodu. „Buďme aj dnes pripravení svoju slobodu brániť. Teším sa, že práve dnes zloží tu v Banskej Bystrici prísahu vyše 500 nových profesionálnych vojakov. Ako noví príslušníci Ozbrojených síl Slovenskej republiky dostanú do vienka odvahu svojich predchodcov a odhodlanie brániť svoju vlasť,“ povedal prezident.

Zdroj foto: OS SR

Večer prebehla v Banskej Bystrici prehliadka, na ktorú sa vojaci pripravovali dlhú dobu – a to nielen naši. Medzi 2 973 pochodujúcimi vojakmi boli aj naši spojenci z NATO – zo Španielska, Portugalska, Česka, Chorvátska, Rumunska, Lotyšska, Poľska, USA a ďalších krajín. Spojenci poskytli aj časť z 266 kusov pozemnej i leteckej techniky. Vo vzduchu sa napríklad prezentovali dve stíhačky JAS 39 Gripen z Česka a dve z Maďarska. Taktiež sa ukázali dve lietadlá F-16 z Poľska a dve americké zo základne v Taliansku. Na úplný záver prehliadky vystúpili aj dve slovenské stíhačky F-16. Bolo to prvýkrát, čo sa ukázali verejnosti.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska