NATO presunulo do Rumunska mobilný radar

Zdroj foto: Indra Sistemas
Zdroj foto: Indra Sistemas

Veliteľské a riadiace centrum rýchleho nasadenia NATO (DACCC) presunulo do Rumunska mobilný radar, ktorý má zlepšiť ochranu juhovýchodného krídla Aliancie. Radar LANZA LTR-25 bol pôvodne umiestnený v Poggio Renatico v Taliansku. Od minulého týždňa je v prevádzke v Cataloi, v blízkosti delty Dunaja a Čierneho mora.

DACCC má k dispozícii dva radary tohto typu. Má aj dva mobilné senzory na sledovanie elektromagnetického žiarenia. Je to jediný útvar NATO, ktorý má aktívne aj pasívne radarové prostriedky. LANZA LTR-25 je produktom španielskej firmy Indra Sistemas. Môžu ho prepravovať dve nákladné autá alebo jedno lietadlo C-130. Jeho rozloženie do pracovnej polohy trvá dve hodiny. Okrem primárneho 3D radaru má aj systém identifikácie vlastných alebo cudzích lietadiel a sekundárny sledovací radar. Dosah LANZA LTR-25 je až do 460 km. Radar je tiež schopný pracovať aj v nepriaznivých podmienkach vrátane elektronického rušenia.

Dôvod, prečo sa tento radar objavil teraz v Rumunsku, je jasný. V poslednom období sa na rumunskom území našli trosky viacerých ruských dronov, ktoré útočili na mestá na ukrajinskej strane Dunaja. Veliteľ DACCC, holandský generálmajor Denny Traas potvrdil, že ide o obranné opatrenie určené na posilnenie ochrany spojeneckej krajiny – Rumunska. Prvoradým cieľom je podľa Traasa odradiť akýkoľvek útok na Alianciu. Ochranu Rumunska doteraz posilňovali stíhačky z krajín NATO, ktoré sa tam pravidelne striedajú. Aktuálne pôsobia zo základne pri meste Konstanca španielske lietadlá F-18. LANZA LTR-25 ale dokáže lepšie odhaliť ciele s malým radarovým odrazom.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska