Chorvátsko obnovuje povinnú vojenskú službu

Zdroj foto: US Army Europe
Zdroj foto: US Army Europe

Od 1. januára budú Chorváti znovu rukovať na povinnú vojenčinu. Minister obrany Ivan Anušič oznámil opätovné zavedenie dvojmesačnej vojenskej služby. Ak niekto z nejakého dôvodu odmietne slúžiť so zbraňou, dostane podľa ministra lopatu a pôjde pracovať, napríklad pri odstraňovaní následkov povodní.

Brannú povinnosť v Chorvátsku pozastavili v roku 2008. V súčasnosti funguje v dobrovoľnom režime. Tí, ktorí sa na ňu prihlásili, dostávali žold. Platy v armáde sa však budú zvyšovať. Kým vojak v najnižšej hodnosti dostával necelých 900 eur v čistom, po novom to bude 1 200 eur v čistom. Minister Anušič uistil, že na obrane sa šetriť nebude a okrem hmotného zabezpečenia vojakov a dôstojníkov postupuje podľa plánu aj modernizácia výzbroje.

Obnovenie povinnej vojenskej služby súvisí s rastúcim napätím, ktoré vyvolala ruská agresia voči Ukrajine. O podobnom kroku uvažuje viacero krajín v Európe. Minulý rok obnovilo brannú povinnosť Lotyšsko, ktoré je podobne ako Chorvátsko tiež členom NATO. V Lotyšsku musia na rok narukovať muži vo veku 18 až 27 rokov.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska