Slovensko získa obrnené vozidlá 4×4, zaplatia ich USA

Zdroj foto: Oshkosh
Zdroj foto: Oshkosh

Slovensko využije americkú ponuku a objedná americké štvorkolesové obrnené vozidlá Oshkosh L-ATV. Zaplatí ich americká strana z grantu určeného pre spojencov. Slovensko uhradí iba DPH vo výške 20 percent – tá by však mala ísť naspäť do nášho štátneho rozpočtu.

Oshkosh L-ATV bol vyvinutý ako náhrada za staršie vozidlá Humvee. Tie totiž majú ploché dno a nie sú odolné proti výbuchom mín. L-ATV je odolnejší a zároveň dopĺňa väčšie a ťažšie vozidlá kategórie MRAP. Nazýva sa aj JLTV podľa programu, ktorý na jeho vývoj vypísala americká armáda, námorná pechota a veliteľstvo špeciálnych operácií. Skratka JLTV znamená Spoločné ľahké taktické vozidlo.

Vyrába sa vo viacerých verziách – základnej transportnej, zdravotníckej a s rôznymi variantami výzbroje. Okrem USA ho v rámci NATO už používajú Čierna Hora, Litva a Slovinsko. Objednalo ho Belgicko, Rumunsko a Severné Macedónsko. Teraz sa k týmto štátom zaradilo aj Slovensko. Pôvodne chcelo naše ministerstvo obrany 192 vozidiel, ale po špecifikovaní vybavenia sa jednotková cena zvýšila a americký grant vystačí len na 160 kusov.

Slovensko chce získať 110 vozidiel s diaľkovo ovládanou vežičkou s guľometom kalibru 12,7 mm a 50 vozidiel s vežou, ktorú ovláda strelec priamo. Na Slovensko by mali byť dodané v roku 2025. Súčasťou nákupu sú aj náhradné diely a výcvik. Spoločnosť Oshkosh má podľa ministerstva obrany záujem spolupracovať so slovenskými spoločnosťami, ktoré by zabezpečili údržbu a servis vozidiel.

Ozbrojené sily SR plánujú vozidlá využívať napríklad pre Sily pre špeciálne operácie, Prápor obrany a ochrany 81. krídla Sliač a tiež manévrové jednotky pozemných síl. Oshkosh L-ATV má dĺžku 6,2 m a hmotnosť 10 t. S dieselovým motorom s objemom 6,6 l a výkonom 340 k dosahuje na ceste maximálnu rýchlosť 110 km/h. Posádku tvorí vodič a traja pasažieri, v prípade verzie s manuálne ovládanou vežou je v posádke navyše ešte strelec.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska