Závery zo summitu NATO vo Vilniuse

Zdroj foto: Twitter / Volodymyr Zelenskyj
Zdroj foto: Twitter / Volodymyr Zelenskyj

Na záver summitu v litovskom Vilniuse ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyhlásil, že Ukrajina po vojne určite dostane pozvánku do NATO a určite sa stane členom Aliancie. Nie je otázkou či sa tak stane, ale kedy sa tak stane.

Lídri NATO sa zhodli, že Ukrajine skrátia cestu do Aliancie, no formálne ju pozvú až potom, čo budú splnené všetky podmienky. „Pochopili sme, že ide o bezpečnostné podmienky,“ vyhlásil ukrajinský prezident. „Verím, že budeme v NATO, až sa bezpečnostná situácia stabilizuje; to znamená, až sa skončí vojna,“ povedal Zelenskyj a dodal, že počas bilaterálnych rokovaní dostal signály, ktoré ho upokojili.

Ukrajine navyše na summite sľúbili ďalšiu výraznú pomoc – a to nielen zo strany NATO. Krajiny G7, medzi ktoré patrí aj Japonsko, sľúbili Ukrajine dlhodobú podporu. Ide o dlhodobé bezpečnostné záruky, ktoré bude Kyjev potrebovať v medziobdobí, keď sa skončia boja a Ukrajina ešte nevstúpi do NATO. Ide o vojenskú aj ekonomickú pomoc. Ukrajina dostala prísľub ďalších systémov protivzdušnej obrany, rakiet dlhého dosahu, výcviku, zdieľania spravodajských informácií a dokonca aj vojenských lietadiel.

V iných oblastiach NATO vypracovalo konkrétne plány pre prípad, žeby Rusko napadlo niektorú členskú krajinu. Východné krídlo bude posilnené. Španielsko, ktoré už pred summitom vyhlásilo, že vyšle vojakov aj na Slovensko, tento počet spresnilo na 700. Budú súčasťou mnohonárodného bojového zoskupenia NATO u nás. S počtom 700 vojakov sa stane jednotka na Slovensku najväčšou, akú Španielsko aktuálne má v zahraničí. Madrid tiež vyšle 250 vojakov do Rumunska.

Striedavo dobré a zlé správy sa však týkajú vstupu Švédska. Deň pred summitom turecký prezident Erdogan po sérii rokovaní oznámil, že nebude blokovať prijatie Švédska do NATO. Vzápätí na to USA oznámili, že uvoľnia predaj stíhačiek F-16 do Turecka. Erdogan teda dosiahol, čo chcel, no potom začal zo svojich vyhlásení ustupovať. Najprv sa ukázalo, že presadenie vstupu Švédska v tureckom parlamente nemusí byť také jednoduché a potom odkázal, že sa tak stane najskôr v októbri.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska