Rakúsko má záujem o spoločnú protivzdušnú obranu

Zdroj foto: Ministerie van Defensie
Zdroj foto: Ministerie van Defensie

Rakúsko sa chce pripojiť k európskemu systému protivzdušnej obrany European Sky Shield Initiative (ESSI). „Ohrozenie sa vinou Rusov masívne zvýšilo po útočnej vojne na Ukrajine,“ povedal kancelár Karl Nehammer. Rakúsko sa preto podľa neho spolu s ďalšími európskymi krajinami musí chrániť pred útokmi zo vzduchu.

Rakúsko je od roku 1955, keď jeho územie opustili vojská víťazných mocností druhej svetovej vojny, vojensky neutrálny štát. Tento štatút Rakúska by vstupom do ESSI nebol ohrozený.

Iniciatívu ESSI spustilo Nemecko v auguste 2022 práve v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu. Existujúci ochranný dáždnik NATO v Európe bol totiž zameraný najmä proti hrozbám zo strany Iránu a vyskytovali sa v ňom medzery pri obrane proti balistickým raketám, dronom a strelám s plochou dráhou letu. Úlohou ESSI je tieto medzery zaceliť. Za týmto účelom by členské štáty spoločne nakúpili prostriedky protivzdušnej obrany čo najrýchlejšie a čo najlacnejšie.

Deklaráciu ESSI podpísalo v októbri 2022 pätnásť európskych krajín, ktoré sú zároveň členmi NATO – Belgicko, Bulharsko, Česko, Estónsko, Fínsko, Holandsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Nemecko, Nórsko, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko a Veľká Británia. Neskôr oznámili svoj záujem pripojiť sa aj Dánsko, Švédsko a Rakúsko.

Členské štáty by spoločným nákupom prostriedkov PVO pokryli čo najväčšie územie. Má ísť o systémy IRIS-T, MIM-104 Patriot a Arrow 3. Pre systémy IRIS-T určené pre ESSI už nemecká firma Hensoldt AG vyrába 30 radarov TRML-4D.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska