Nemecko nám daruje dva systémy MANTIS

Zdroj foto: Frank Vincentz
Zdroj foto: Frank Vincentz

Slovensko a Nemecko podpísali darovaciu zmluvu na dva systémy protivzdušnej obrany MANTIS. Slovensko ich dostane zadarmo a natrvalo. Prvý systém bude dodaný už v priebehu najbližších týždňov.

Systémy MANTIS sú určené na blízku ochranu dôležitých bodových cieľov. Na Slovensku majú posilniť obranu objektov v blízkosti východnej hranice s Ukrajinou. Každý systém tvorí šesť veží s kanónmi kalibru 35 mm, veliteľská jednotka a dve senzorové jednotky. Nemecko nám daruje aj tri prehľadové radary MANTIS s dosahom 100 km.

Radar je schopný zamerať cieľ v priebehu dvoch sekúnd. Následne naň niektorý z kanónov vystrelí dávku 36 granátov. Projektily sú programovateľné a obsahujú 152 volfrámových guľôčok. Jeden radar môže zameriavať viaceré kanóny na rozličné ciele súčasne. Kadencia kanónov je až 1000 výstrelov za minútu. Sú schopné ničiť rakety, delostrelecké i mínometné granáty.

Spolu s dodaním systémov sa Nemecko postará aj o výcvik slovenskej obsluhy. Vo výcvikovom priestore v nemeckom Todendorfe sa na obsluhu systému MANTIS a príslušných radarov pripravuje 44 slovenských vojakov a vojačiek.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska