Kanadské Leopardy 2 pre Ukrajinu

Zdroj foto: RCAF
Zdroj foto: RCAF

Kanada letecky prepravila do Poľska všetkých osem tankov Leopard 2, ktoré prisľúbila Ukrajine. Teraz ich čaká už len presun cez hranice, no vzhľadom na predchádzajúcu prax s oneskoreným zverejňovaním takýchto informácií je pravdepodobné, že už sú tam. Dodanie významných posíl ohlásili aj Dánsko. Británia či Španielsko.

Minulý mesiac dostala Ukrajina 35 tankov Leopard 2. Prišli najmä z Nemecka a Poľska. Momentálne dostáva ďalších 35 kusov. Okrem tých kanadských je na ceste napríklad šesť Leopardov 2A4 zo Španielska. Tam tento týždeň dokončilo výcvik 40 ukrajinských tankistov a 15 mechanikov. Okrem tankov dodá Španielsko aj 20 starších pásových obrnených transportérov M113. Dorazia do konca tohto mesiaca.

Dánsko tiež potvrdilo dodanie 19 kolesových samohybných húfnic CAESAR francúzskej výroby. Na Ukrajinu prídu v najbližších týždňoch. Tieto zbrane kalibru 155 mm si Dánsko objednalo vo Francúzsku už dávnejšie. V januári však prejavilo úmysel všetky dodať bojujúcej Ukrajine a pre svoje ozbrojené sily si vo Francúzsku objednať ďalšie. Teraz sa tento úmysel realizuje. Zároveň bolo videom zdokumentované nasadenie britských pásových samohybných húfnic AS-90, ktoré sa presúvali na Ukrajinu v uplynulých týždňoch.

„Novinky“ sa objavili aj na druhej strane fronty. Nedávno boli zverejnené zábery starých tankov T-54/55 pri presune po železnici a teraz sa na sociálnych sieťach objavili ich prvé fotky z nasadenie vo frontovej oblasti. Zároveň sa objavili zábery ruského tanku T-90, ktorý bol ukoristený ukrajinskou armádou v neporušenom stave a presunutý na testovanie do USA.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska