Prvé štyri slovenské stíhačky MiG-29 už sú na Ukrajine

Zdroj foto: OS SR
Zdroj foto: OS SR

Slovensko už odovzdalo Ukrajine prvé štyri stíhačky MiG-29. Informovalo o tom ministerstvo obrany s tým, že na strojoch zo základne Sliač odleteli ukrajinskí piloti. Ostatných deväť lietadiel dodáme našim východným susedom v najbližších týždňoch.

Odlet zo základne Sliač zabezpečovali okrem pilotov aj ukrajinskí mechanici, ktorí na stíhačkách pred štartom vykonali čiastkové úpravy. Pomáhali pri tom aj Vzdušné sily OS SR a ďalšie zložky, ktoré zabezpečovali bezpečnosť presunu či potrebnú dokumentáciu. „Ďakujem všetkým zapojeným zložkám za fantastickú profesionálnu prácu. Slovensko stojí na správnej strane a týmto gestom sme sa ako krajina zapísali veľkými písmenami do moderných svetových dejín, ktoré hovoria o včasnej pomoci, úprimnej solidarite a veľkosti národa,” uviedol minister obrany Jaroslav Naď.

V priebehu nasledujúcich týždňov budú Ukrajine odovzdané aj ostatné lietadlá, z operačných dôvodov však nebude ministerstvo obrany poskytovať žiadne ďalšie konkrétnosti. Ich presun bude potvrdený ihneď po bezpečnom odovzdaní ukrajinskej strane tak, ako v tomto prípade.

Slovenská vláda minulý týždeň schválila odovzdanie 13 stíhačiek MiG-29 Ukrajine. Tri z nich sú staré stroje bez motorov, ktoré poslúžia len ako zdroj náhradných dielov. Desať lietadiel je v modernizovanej verzii MiG-29 AS. Tých sme mali dokopy jedenásť, no jeden dvojmiestny stroj ostane na Slovensku a bude premiestnený do múzea v Piešťanoch.

Okrem MiG-ov dodáme Ukrajine aj dve batérie protivzdušného systému 2K12 KUB zo 60. rokov. Tento systém na pásovom podvozku nesie tri rakety, ktoré majú dosah 24 km do diaľky a 14 km do výšky. Spolu s nimi dodáme aj 200 rakiet. Od Európskej únie dostaneme 200 miliónov eur za poskytnutie stíhačiek a 50 miliónov eur za systémy KUB. Spojené štáty nám zas poskytnú 12 bojových vrtuľníkov AH-1Z Viper s výzbrojou, náhradnými dielmi a výcvikom pilotov a pozemného personálu. Hodnota takéhoto balíčka je viac ako miliarda dolárov, my zaň zaplatíme zhruba tretinu.

17. októbra 2024

Zelenskyj predstavil v Bruseli svoj plán na víťazstvo

16. októbra 2024

Austrália dodá Ukrajine 49 tankov Abrams

15. októbra 2024

Holandsko obnoví svoje tankové vojsko

13. októbra 2024

NATO spúšťa každoročné jadrové cvičenie

11. októbra 2024

Nemecko po rokoch obnovilo dodávky zbraní Turecku

9. októbra 2024

NATO posiela posily do Rumunska